Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Akupunktura

Postupak primjene akupunkture

Akupunktura je metoda koja potječe iz stare Kine i primjenjuje se već više od 2000 godina. Sastoji se od ubadanja akupunkturnih igala u točno određene točke na tijelu pri čemu se uklanjaju blokade u protoku energije ili Qi-a meridijanima u tijelu te se omogućuje normalan protok. Zbog blokada u protoku QI-a nastaju razni poremećaji koji se ako potraju očituju kao bolesti. Cilj akupunkture je ukloniti blokadu prije nego što poremećaj postane toliki da se razvije u bolest.

akupunkturaAkupunkturne igle su vrlo tanke, različitih duljina ovisno o mjestu na tijelu gdje se primjenjuju. Sterilne su i nakon upotrebe se bacaju. Pri ubodu igle pacijent može osjetiti peckanje ili blagu bolnost, te ubrzo oko mjesta uboda nastaje crvenilo koje sugerira da smo na pravom mjestu. Igle ostaju zabodene 20-30 minuta i za to vrijeme se mogu stimulirati laganom rotacijom te uvlačenjem i izvlačenjem ovisno o dijagnozi. Nakon vađenja igala može se pojaviti kapljica krvi te naknadno može nastati blagi hematom no to se događa rijetko.

Frekvencija primjene akupunkture je različita te se postavlja individualno ovisno o postavljenoj dijagnozi. Pristup pacijentu je individualan, te se nakon početnog razgovora, pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju postavlja dijagnoza i određuje tretman.

Tjelesna akupunktura se često kombinira i s ušnom akupunkturom, koja može biti jednokratna ili se igle ostavljaju kroz nekoliko dana.

Priprema za porođaj uz pomoć akupunkture za trudnice

akupunktura za trudniceAkupunktura se može primjenjivati prije porođaja te se na taj način može olakšati sam porođaj na način da se ublaži psihička i fizička trauma.

Akupunktura se kao priprema za porod počinje primjenjivati u 36. tjednu trudnoće i primjenjuje se jedanput u tjedan dana s time da se u 38. tjednu mijenja receptura kako se bliži porod. Ako se termin porođaja produži, akupunktura se primjenjuje i dalje sve do početka porođaja.

Primjena akupunkture kao priprema za porođaj ima mnoštvo pogodnosti. Osim što priprema zdjelicu tako što omekšava ligamente u tom području, omogućuje i psihičko opuštanje trudnice i na taj način smanjuje stresni odgovor koji može otežati i produžiti sam porođaj. Dokazano je da se porođaj kod prvorotkinje tako skraćuje sa 7 na prosječno 5 sati.

Primjena akupunkture za okretanje djeteta koje je u položaju na zadak

Primjenom akupunkture moguće je okrenuti bebu iz položaja na zadak u uobičajeni položaj glavom prema dolje koji je prirodan položaj za porođaj. Postupak je najbolje učiniti između 34. i 36. tjedna trudnoće, a okretanje je potrebno potvrditi ultrazvučnim pregledom. Osim ubadanja igala na određene točke, može se raditi i moksibustija, pri čemu se akupunkturne točke zagrijavaju moksama i na taj način točka se stimulira bez ubadanja.

Primjena akupunkture pri samom porođaju

Tijekom porođaja tretiranjem određenih akupunkturnih točaka smanjuju se porođajni bolovi te se pojačavaju kontrakcije maternice i na taj se način ubrzava porođaj.


Akupunktura nakon porođaja

Poticanje laktacije (izlučivanja mlijeka)akupunkturaPrimjenom akupunkture na točno određene točke na tijelu stimulira se izlučivanje mlijeka kod rodilja koje uopće nemaju mlijeka ili imaju premalo izlučivanje mlijeka. Ponekad se već nakon jednog tretmana počinje izlučivati mlijeko, a obično treba napraviti 4-5 tretmana za potpuni učinak.

Sprečavanje postporođajne depresije

Postporođajna depresija izmijenjeno je stanje koje se javlja kod rodilje kao posljedica promjene hormonalnog statusa, udruženo sa stresom nastalim nakon poroda. Tretiranjem određenih točaka tegobe se ublažuju i psihičko stanje rodilje stabilizira se.

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...