Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Akupunktura za plodnost

Prema kineskoj medicini do poremećaja plodnosti najčešće dolazi zbog poremećaja u meridijanu bubrega (stagnacija Qia, yina i yanga) te je često udružen i poremećaj u meridijanu jetre (stagnacija krvi i Qia). Tretmanom ovih poremećaja povećava se mogućnost spontanog začeća te smanjuju komplikacije kao što je rani pobačaj.

Akupunktura za plodnost se primjenjuje u postupku začeća, održavanja trudnoće te porođaja.

Priprema za začeće uz pomoć primjene akupunkture

Akupunktura za plodnostČitav niz fizičkih i psihičkih faktora mogu uzrokovati probleme pri normalnom začeću. Od fizičkih problema kod žena najčešće je riječ o neredovitim menstruacijama, izostanku menstruacije, endometriozi, miomima maternice, izostanku ovulacije i hormonalnom disbalansu. Kod muškaraca se najčešće javlja problem loše kvalitete ili premale količine sjemena. Kod oba spola veliki problem našeg vremena je psihički stres te loša prehrana i manjak fizičke aktivnosti i, kao posljedica, slabljenje imunološkog sustava.

Akupunkturom se tretiraju sva prethodno navedena stanja te se postiže ravnoteža organizma pa često dolazi do spontanog začeća. U slučaju da se planira primjena umjetne oplodnje, akupunktura za plodnost se koristi prije primjene samog postupka kako bi se organizam za njega pripremio i kako bi na taj način umjetna oplodnja bila uspješnija.

Akupunktura djeluje na nekoliko načina:
 • Akupunktura za plodnost

  poboljšava funkciju jajnika te se na taj način razvija jače i kvalitetnije jajašce te kasnije i zdrav embrij. Poboljšava se protok krvi u maternici što omogućuje razvoj folikula te implantaciju embrija u tkivo maternice. Reguliraju se razine hormona estrogena i progesterona nužnih za začeće. U slučaju umjetne oplodnje poboljšava se odgovor jajnika na hormonsku stimulaciju, proizvodi se više folikula i stvaraju kvalitetnija jajašca.

 • akupunkturom se jača imunološki sustav i smanjuje psihički stres. Uz postupak umjetne oplodnje vezne su brojne nuspojave te izuzetno velika količina stresa zbog straha i neizvjesnosti. Psihičko opuštanje sprečava kontrakcije uterusa, poboljšava proces implantacije te umanjuje mogućnost pobačaja.
 • kod muškarca se kao najčešći problemi javljaju nemogućnost ejakulacije, autoimunost, smanjen broj spermija, smanjena kvaliteta spermija te poremećaji gibljivosti spermija. Primjenom akupunkture poboljšava se količina i kvaliteta sjemena te tretiraju drugi poremećaji.
 • uz postupak akupunkture potrebno je provoditi i druge mjere koje će povećati vjerojatnost začeća, a to je prvenstveno zdrava prehrana i redovita fizička aktivnost. Prema kineskoj medicini trebalo bi smanjiti količinu hladnih napitaka te hrane poput sladoleda, čokolade i kave. Preporuča se pileća juha s đumbirom, grah i povrće. Za bolju kvalitetu sjemena kod muškaraca se preporuča riblja juha. Izuzetno je važna redovita prehrana.
 • od velike važnosti je provođenje fizičke aktivnosti koja općenito smanjuje stres i poboljšava zdravlje u cijelosti. Kineska medicina preporuča meditacije, jogu i taichi.
Primjena akupunkture u sklopu postupka potpomognute oplodnje
 • mjesec dana prije postupka umjetne oplodnje primjenjuju se kontraceptivi kako bi se tkivo jajnika “odmorilo”, te se akupunktura primjenjuje kako bi se regulirao hormonski status
 • 2-3 dana prije početka menstrualnog ciklusa primjenjuje se akupunktura za stimulaciju jajnika
 • neposredno prije transfera embrija tretiraju se točke koje omogućuju dilataciju ušća maternice, opuštanje maternice, psihičku relaksaciju te potpomažu implantaciju embrija
 • nakon transfera embrija u maternicu uz pomoć akupunkture poboljšava se cirkulacija u maternici, održava implantacija embrija, potiče rast i hranjenje embrija, te relaksacija maternice, čime se sprečavaju kontrakcije i mogući pobačaj
 • uz tjelesnu akupunkturu paralelno se primjenjuje i ušna akupunktura.
Akupunktura za plodnost u održavanju trudnoće i sprečavanju pobačaja

Akupunktura za plodnostNakon postupka potpomognute oplodnje, postoji mogućnost prijetećeg pobačaja. Tretiranjem određenih akupunkturnih točaka vjerojatnost pobačaja se smanjuje. Također se tretiraju stanja vezana uz trudnoću kao što su mučnina i povraćanje, maternično krvarenje i bol u leđima. Uvijek je naravno prije primjene akupunkture potreban pregled ginekologa i točno postavljanje dijagnoze.

Priprema za porođaj uz pomoć akupunkture

akupunktura trudnicaAkupunktura se može primjenjivati prije porođaja te se na taj način može olakšati sam porođaj na način da se ublaži psihička i fizička trauma.

Akupunktura se kao priprema za porod počinje primjenjivati u 36. tjednu trudnoće i primjenjuje se jedanput u tjedan dana s time da se u 38. tjednu mijenja receptura kako se bliži porod. Ako se termin porođaja produži, akupunktura se primjenjuje i dalje sve do početka porođaja.

Primjena akupunkture kao priprema za porođaj ima mnoštvo pogodnosti. Osim što priprema zdjelicu tako što omekšava ligamente u tom području, omogućuje i psihičko opuštanje trudnice i na taj način smanjuje stresni odgovor koji može otežati i produžiti sam porođaj. Dokazano je da se porođaj kod prvorotkinje tako skraćuje sa 7 na prosječno 5 sati.

Primjena akupunkture za okretanje djeteta koje je u položaju na zadak

Primjenom akupunkture moguće je okrenuti bebu iz položaja na zadak u uobičajeni položaj glavom prema dolje koji je prirodan položaj za porođaj. Postupak je najbolje učiniti između 34. i 36. tjedna trudnoće, a okretanje je potrebno potvrditi ultrazvučnim pregledom. Osim ubadanja igala na određene točke, može se raditi i moksibustija, pri čemu se akupunkturne točke zagrijavaju moksama i na taj način  točka se stimulira bez ubadanja.

Primjena akupunkture pri samom porođaju

Tijekom porođaja tretiranjem određenih akupunkturnih točaka smanjuju se porođajni bolovi te se pojačavaju kontrakcije maternice i na taj se način ubrzava porođaj.

Akupunktura nakon porođaja
Poticanje laktacije (izlučivanja mlijeka)

Akupunktura za plodnostPrimjenom akupunkture na točno određene točke na tijelu stimulira se izlučivanje mlijeka kod rodilja koje uopće nemaju mlijeka ili imaju premalo izlučivanje mlijeka. Ponekad se već nakon jednog tretmana počinje izlučivati mlijeko, a obično treba napraviti 4-5 tretmana za potpuni učinak.

Sprečavanje postporođajne depresije

Postporođajna depresija izmijenjeno je stanje koje se javlja kod rodilje kao posljedica promjene hormonalnog statusa, udruženo sa stresom nastalim nakon poroda. Tretiranjem određenih točaka tegobe se ublažuju i psihičko stanje rodilje stabilizira se.

Postupak primjene akupunkture

Akupunktura je metoda koja potječe iz stare Kine i primjenjuje se već više od 2000 godina. Sastoji se od ubadanja akupunkturnih igala u točno određene točke na tijelu pri čemu se uklanjaju blokade u protoku energije ili Qi-a meridijanima u tijelu te se omogućuje normalan protok. Zbog blokada u protoku QI-a nastaju razni poremećaji koji se, ako potraju, očituju kao bolesti. Cilj akupunkture ukloniti je blokadu prije nego što poremećaj postane toliki da se razvije u bolest.

Akupunktura za plodnostAkupunkturne igle vrlo su tanke, različitih duljina ovisno o mjestu na tijelu gdje se primjenjuju. Sterilne su i nakon upotrebe se bacaju. Pri ubodu igle pacijent može osjetiti peckanje ili blagu bol, te ubrzo oko mjesta uboda nastaje crvenilo koje sugerira da smo na pravom mjestu. Igle ostaju zabodene 20-30 minuta i za to vrijeme se mogu stimulirati laganom rotacijom te uvlačenjem i izvlačenjem, već ovisno o dijagnozi. Nakon vađenja igala može se pojaviti kapljica krvi te naknadno može nastati blagi hematom no to se događa rijetko.

Frekvencija primjene akupunkture je različita te se postavlja individualno ovisno o postavljenoj dijagnozi. Pristup pacijentu je individualan, te se nakon početnog razgovora, pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju postavlja dijagnoza i određuje tretman.

Tjelesna akupunktura  često se kombinira i s ušnom akupunkturom, koja može biti jednokratna ili se igle ostavljaju kroz nekoliko dana.

INFORMACIJE, PITANJA I TERMINI

Za dodatna pitanja ili narudžbu termina slobodno nas kontaktirajte klikom na donji gumb.

kontakt

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...