Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English
 • ZIVIA ISKUSTVA
 • ZIVIA ISKUSTVA
 • ZIVIA ISKUSTVA

Iskustva: priprema za porod

Default Avatar75
Iva
18.12.2020.

Nekoliko puta sam počela pisati svoje iskustvo s radionice Priprema za porod i stala. Trebalo mi je više vremena nego sam očekivala da to iskustvo prenesem riječima, a i dalje mi je teško prenijeti što mi je radionica dala i koliko mi je značila. Ovu edukaciju pronašla sam i odabrala jer je bila ono što sam mislila da trebam - stručne predavačice, holistički pristup i puno, puno informacija. I bila je točno to, no zapravo sam dobila ono što nisam ni znala da tražim - toplinu i podršku koja se nastavila i poslije odslušanih predavanja. Nakon edukacije Trbušasti krug je bio vrijeme za otvorenu razmjenu iskustava i osjećaja te prilika za opuštanje i meditaciju, a kada je moj porod krenuo neočekivanim tijekom Kristina je bila uz mene i pružila mi podršku za koju ću joj teško moći ikad reći dovoljno veliko hvala. ❤️

Default Avatar75
Tea
04.10.2019.

Radionice Pripreme za samopouzdan, svjestan i opušten porođaj i majčinstvo bile su upravo ono što mi je trebalo da se opustim i počnem gledati na svoju trudnoću i porod kao na nešto najprirodnije, najljepše i najuzbudljivije u životu. Naravno, nisu svi strahovi netragom nestali, ali uz podršku na tečaju, odgovore na sva moja "glupa" pitanja, meditacije i vizualizacije počela sam se osjećati baš dobro kao trudnica. Jako mi je bilo bitno znati sto više o samom porodu i babinju, i tu su radionice jako pomogle. Na kraju mogu reći da sam razvila "trudničko" samopouzdanje i osjećaj "ma mogu ja to" :).
Miran i friendly pristup trudnoći i porodu je ono što svakoj trudnici treba.

Default Avatar75
Maja
04.10.2019.

Priprema za samopouzdan, svjestan i opušten porođaj i majčinstvo osnažila je moje prve korake prema majčinstvu i zato sam joj jako zahvalna. Kristinin blag i nenametljiv pristup i način na koji nam je prenosila informacije brzo su rasplinuli sve moje upitnike s kojima sam došla. Budući da su dio priprema bila i predavanja patronažne sestre i ginekologinje te susret s doulama, informacije koje su one podijelile s nama bile su uistinu dragocjene. Dobivši znanja iz različitih gledišta, iskustava i obrazovanja mogla sam plesti neku svoj priču i sigurnijim koracima kročiti prema porodu i svemu onome što je uslijedilo nakon. Vrlo koristan tečaj za svaku preporuku svima koji bez straha žele ući u porod i majčinstvo. Mene je osnažilo da u porod uđem potpuno spremna.

Default Avatar75
Ivana
04.10.2019.

Priprema za samopouzdan, svjestan i opušten porođaj i majčinstvo kod Kristine nije bio samo tečaj u kojem se uče tehnike disanja i neke osnovne činjenice o porodu i babinju. Stvorila se jedna topla atmosfera u kojoj smo sve mi polaznice, ma koliko različite bile uspijele izraziti svoja razmišljanja, pozitivna ili negativna i postaviti najrazličitija pitanja- Kristina je na sve to strpljivo i vrlo iskreno odgovarala uzevši u obzir i naše različite osobnosti! Kristina je topla i empatična osoba koja mi je uspjela prenijeti svoju pozitivnu energiju pa sam nakon tečaja svaki tjedan sve do poroda odlazila na dozu pozitive na njenim "trbučastim krugovima". Trbušasti krug postao je neka vrsta "safe placea" i razlog što je ostatak trudnoće, porod i babinje prošlo na najbolji mogući način! Svakako bi preporučila Kristinu i njene radionice svim trudnicama jer me njeno bogato iskustvo naučilo i pripremilo kako porod i babinje učiniti pozitivnim i lijepim događajima i kao takvima osnažujućim i jedinstvenim za svaku buduću mamu.

Default Avatar75
Elena
04.10.2019.

Sve će biti u redu, opusti se i uživaj u letu!

Dočekati porod (i kasnije majčinstvo) opušteno i bez straha, za mene kao trudnicu bilo je od neizmjernog značaja. Kroz druženja u na radionicama dobila sam novu perspektivu poroda (puno drugačiju od onih o kojima sam dotad slušala) i naučila puno više od same pripreme za taj čin. Najvažnije od svega, rekla bih, je - vjerovati svom tijelu. Elan mi je do zadnjeg dana davala i podrška malog kruga opuštenih trudnica, s Kristinom kao vođom plemena - naši dugi razgovori ispunjavali su me pozitivom i uveseljavali me iz tjedna u tjedan, a drago mi je što smo s izmjenom iskustava nastavile i dan danas.

Default Avatar75
Majana
04.10.2019.

Trudnoća je za mene osobno bila jedno od ljepših perioda u životu, a pripreme su uvelike doprinijele tome.
U periodu od 9 mj, uz radost se često pojavljuju pitanja poput "kako ću ja to", "jesam li dovoljno spremna", određeni strahovi...ali kada bih ušetala u studio, smjestila se na strunjaču, ušuškala dekicom i pila svježe pripremljen čajić, osjetila bih se sigurnije, kao da nisam sama i svaki put otišla kući u oblaku spokoja.
Trbušasti krugovi su izvrsna zamisao da održati taj mir.
Smatram da bi bilo lijepo da svaka trudnica sebe nagradi ovakvim oblikom priprema, jer iskustvo je neprocjenjivo, informiranost velika, a mir nešto što je i mami i bebi jako potrebno.
Velika stvar je da ulaskom u majčinstvo, podrška od strane Kristine ne prestaje.
Kad god zapnem, savjeti i pomoć su tu.

Default Avatar75
Iva
04.10.2019.

Jedno od prvih Kristininih pitanja bilo je “Zašto sam se odlučila na tečaj Pripreme za porod i majčinstvo?” i tad je moj odgovor bio sasvim jednostavan- da me netko objektivan provede kroz sve faze trudnoće i poroda jer nisam htjela čitati forume koji većinom bruje o problemima i negativnim iskustvima, a sama nisam bila u fazi da ću pročitati 100 knjiga o trudnoći/babinju/majčinstvu kako bih se pripremila (evo i sad s bebačicom od 3 mjeseca gledam ih kako stoje na polici :)) Jesam li dobila što sam očekivala? I puno više od toga! Da ne govorim o svoj teoriji i gostima predavačima koje smo tamo upoznali i slušali (jer sve to piše u programu :)) htjela bih svima vama koje se dvoumite trebate li ovo ili ne, i zašto bas ovaj tečaj, a ne neki drugi, reći kako sam ja to doživjela...
Od prvih čuđenja tipa -wtf i posteljica se mora poroditi!?; ili razmišljanja u svojoj glavi kad netko postavi pitanje “jooooj pa kak to ne znaš!” ; stavljanja bube u uho na temu doula na porodu, slaganja kockica u glavi da sam spremna na onakav porod kakav mora biti-bilo da je prirodan ili carski rez, bilo da je brz ili da traje saaaatima. Divna je ta neka energija na radionicama, a i kasnije na trbušastim krugovima... Sve u istom “problemu”, a opet za sve ima rješenja :) Hvala Kristini, patronaznoj sestri Aniti, doktorici Ulli i douli Sanji na svoj podršci tijekom tečaja, poroda, a OSOBITO u prvim tjednima s bebom i svim izazovima koji oni donose.
I dalje sam na putu u nepoznato, ali znam da imam njihovu podršku kad zatreba i mjesecima kasnije!“

Default Avatar75
Vlatka
14.03.2019.

Radionice Ciklusa pripreme za porođaj i majčinstvo uljepšale su mi trudnoću i preporučila bih ih svakoj trudnici i njenom partneru :)
Trudnoća je za mene bila putovanje na kojem sam se pokušala naviknuti na to da uz sve što jesam postajem i mama maloj bebici koja će se roditi na kraju tog putovanja.
Bez obzira na beskrajne sadržaje na internetu, knjige, priručnike, blogove, forume, tražila sam radionicu u manjoj grupi koja će se fokusirati na ono pozitivno vezano uz trudnoću, porod i razdoblje nakon poroda, uz ljudski, prijateljski i smiren pristup ispunjen iskrenom podrškom i upravo to sam dobila.
Osim praktičnih savjeta i puno informacija vezanih za trudnoću, porođaj i babinje, na radionicama smo učili tehnike vizualizacije, disanja, opuštanja i fokusiranja koji pomažu u trudnoći, prilikom poroda i nakon poroda. Disanje mi je jako puno pomoglo tijekom poroda, a koristim ga i dalje u situacijama kad mi treba opuštanje.
Radionice su mi pomogle prepoznati svoje strahove, dobiti informacije pomoću kojih sam se osjećala sigurnije u sebe, pomogle su mi opustiti se i uživati u trudnoći, a vjerujem da su mi mnoge informacije dobivene na radionicama pomogle u tome da imam lijep porod, koji će mi zauvijek ostati u sjećanju kao jedno posebno i lijepo iskustvo i dokaz za što su moje tijelo i um sposobni ako im se prepustim.
Vjerujem da je to sve zajedno pozitivno utjecalo i na bebicu.
Jedna od najvrednijih "stvari" koje nosim sa sobom s radionicama je podrška; osjećala sam se prihvaćeno, nitko mi nije nametao svoje mišljenje, osjećala sam se slobodno reći i pitati što god bez nekakvog osjećaja nelagode.
Na radionicama sam upoznala mnogo divnih, snažnih žena od kojih mi je svaka na svoj način uljepšala cjelokupno iskustvo, a vjerujem da ćemo trudnice, odnosno sada mame iz moje grupe zauvijek ostati time povezane.
Od srca preporučujem ove radionice pod Kristininim vodstvom, i predlažem trudnicama da na radionice odu što ranije u trudnoći, da imaju više vremena za uživanje :)

Default Avatar75
Tihana
14.03.2019.

Kažu da majka svoje dijete nosi u sebi devet mjeseci, u naručju tri godine, a u svom srcu do kraja života.
Rođenje malenog „klupka ljubavi“ za mene je svakako bilo jedan od najemotivnijih i najuzbudljivijih događaja u životu, no trudnoća – put koji je tome prethodio bio je, kao i svakoj drugoj majci koja očekuje prvo dijete, posut nepoznanicama.
Ne znam koji je za to razlog, no često puta mi ljudi imamo potrebu ispričati, ponekad i na silu podijeliti, a često i preuveličati sva svoja (a bome i tuđa) loša iskustva, dok ona dobra, draga, pozitivna najčešće ostaju skrivena u našim srcima. Vjerujem da je tako i sa trudnoćom i porodom jer sam od prvih dana kada sam razglasila divnu vijest sa svih strana bila obasuta pričama o mučninama, vrtoglavicama i raznim, često puno strašnijim trudničkim tegobama, a malo koja prijateljica me poštedjela detaljnog opisa svojeg užasno bolnog poroda.
Moram priznati da sam do sada u životu imala sreće ili bolje rečeno anđela čuvara…nikada nisam bila u bolnici, nisam ništa slomila niti bila na operaciji (čak ni zuba ) tako da su moja očekivanja porođajnih bolova bila poprilično labava i sa ničim usporediva. Naravno, kao i svaka druga trudnica, i ja sam u sebi nosila strahove, kako od bolova, tako i od raznih situacija koje sve možemo strpati u kategoriju „što ako nešto pođe po zlu“. Što ako moje tijelo neće uspjeti? Što ako nisam psihički dovoljno jaka? Da li sam spremna biti majka i da li ću svoju novu cjeloživotnu ulogu znati odigrati?
Nažalost, dok sam bila u četvrtom mjesecu trudnoće dogodilo se nešto što me dodatno poljujalo -iznenada mi je preminuo otac. Bili smo izuzetno bliski, uvijek sam bila njegova princeza koju je nosio kao kap vode na dlanu. S jedne strane njegov odlazak je ostavio ogromnu prazninu u mojem srcu, ali sa druge strane beskrajno sam mu zahvalna jer me naučio što znači voljeti, poštivati i kroz život usmjeravati svoje dijete. Ljubav koju je meni pružio zaista je bila beskonačna, a sigurna sam da bi istu takvu ljubav osjećao i prema svojem dugo željenom unuku da ga je upoznao.
No kako to obično u životu biva, sve važne stvari se dogode potpuno neočekivano i sa razlogom koji nam nije odmah vidljiv, pa sam tako ja upoznala jednu divnu, pozitivnu trudnicu, punu dobre vibre unatoč komplikacijama u trudnoći. Odmah smo „kliknule“, a naravno tema za razgovor nije nedostajalo.
Moja nova prijateljica, koja je kao i ja čekala svoje prvo dijete, sa velikim mi je entuzijazmom pričala o radionici „Ciklus pripreme za svjestan, samopouzdan i opušten porođaj i majčinstvo“ koju je nedavno upisala, a njezini pozitivni dojmovi i super korisne informacije na mene su djelovali „zarazno“. Naravno upisala sam se i ja na radionicu i moram reći da je to bila najpametniji potez koji sam napravila u cijeloj trudnoći 😊
Toliko divnih ljudi i pozitivne energije na jednom mjestu gotovo je nemoguće naći, a nekoga tko svoj posao voli kao Kristina moram priznati da još nisam upoznala. Sa velikim sam nestrpljenjem očekivala svako naše novo druženje, a moji strahovi, dileme i kočnice nestajali su jedan za drugim. Cijela radionica izuzetno je pametno osmišljena, a kao najkorisnije zaista ne znam što bih izdvojila - od medicinskog znanja o fazama poroda, hormonalnim i drugim promjenama koje se događaju u našem tijelu, preko tehničkih informacija o njezi novorođenčeta kao i o vlastitoj njezi i brzom postporođajnom oporavku, do svih onih finesa koje se ne mogu naći niti u jednoj knjizi niti na internetu, već ih podijeliti može samo druga žena koja je prošla kroz trudnoću, porod i babinje, i reći ću, uživala u tome.
Iako se nikad nisam bavila meditacijom, moram priznati da je vizualizacija poroda koju smo radili na radionici bila za mene nešto fantastično. Iskreno vjerujem da je psiha „prokleta stvar“ i da si sa svojim emocijama, njihovim gušenjem ili oslobađanjem zaista možemo puno odmoći odnosno pomoći u životu. Moja „mantra“ postala je pozitivan stav prema porodu, bolnici, liječničkom osoblju i svemu što me u rodilištu očekuje. Spoznala sam svoje tijelo na način da mu vjerujem da će svoj posao odraditi na najbolji mogući način i svoje povjerenje usmjerila u uvjerenje da će i liječnici i babica odraditi svoj dio kako oni najbolje mogu. Način na koji nas je Kristina vodila kroz radionicu dao mi je dodatno samopouzdanje, osjećaj sigurnosti i spremnosti. Po prvi put u životu, ziheraša u meni potisnula je spontanost i uvjerenje da će sve biti super jer sam se napokon osjećala psihički i fizički spremna.
I zaista je tako i bilo, sva moja očekivanja su se ispunila. Porod je prošao u najboljem mogućem redu, kompletno bolničko osoblje bilo je divno i zaista su na najbolji mogući način našeg malog anđela Frana doveli na ovaj svijet. Podrška, nježnost i ljubaznost koje sam dobila od njih u rađaoni su neprocijenjivi.
I kao što je Kristina često na radionici naglašavala: „Svatko od nas ima svoje iskustvo poroda“, moje je zaista bilo odlično i vjerujem da je priprema i sve što sam na radionici naučila izuzetno zaslužno za to.
Zahvalna sam jer je Fran izabrao upravo mene za svoju mamu i trudimo se iz dana u dan naučiti nešto novo jedan o drugome. Ovo je iskustvo koje ne bih mijenjala ni za što na svijetu!

Default Avatar75
Sanja
14.03.2019.

Radionica samopouzdanog i opuštenog rađanja me prije svega opustila. Razdoblje trudnoće meni je bilo jedno od najljepših razdoblja u životu. Ipak, povremeno se javljao strah od poroda, strah od nepoznatog...Budući da svi čujemo barem jednu strašnu priču o porodu, teško je ne brinuti se hoćemo li i mi imati slično negativno iskustvo. Upravo mi je u tome pomogla ova radionica - Kristina nas je provela kroz svaki korak poroda. Od ulaska u bolnicu do odlaska doma s bebom. Doktorica Marton i sestra Anita dale su sve informacije oko same trudnoće i oko brige o djetetu nakon dolaska kući. Takve konkretne i detaljne informacije mnogo su mi olakšale iščekivanje poroda. Druženje s drugim trudnicama na radionici me veselilo i bilo je lijepo podijeliti iskustva. Sam porod nakon ove radionice ipak je bio lakši i bila sam spremna na sve što me čekalo. Sretna sam da mogu reći da je porod bio relativno brz i lagan. Znala sam koja su moja prava te što mogu ili ne mogu tražiti od bolničkog osoblja. Veliko hvala Kristini! Toplo preporučam svim budućik majkama!

Default Avatar75
Pavla
14.03.2019.

Kada sam ostala trudna nakon devet godina od rođenja prve djevojčice, imala sam osjećaj kao da sam opet na početku.
Dosta toga mi je ishlapilo iz memorije, dosta toga se promijenilo tokom godina, a uz to mi je i trauma zbog nekih iskustava sa prvog poroda krenula izlaziti na površinu.
Kada sam vidjela oglas za pripremu za porod i majčinstvo, shvatila sam da je to upravo ono što mi treba.
I nisam se prevarila, dapače, dobila sam i više nego sam očekivala.
Stručne i provjerene informacije o svemu vezanom za trudnoću, porod i period babinja su uistinu bile dragocijene i uštedile puno vremena i živaca koje bi inače potrošila na istraživanje putem interneta.
Meditacije i vizualizacije su mi pomogle da budem svjesnija čudesnog razdoblja trudnoće i naučim usporiti i osluškivati sebe i bebu.
Snaga i podrška grupe i drage voditeljice Kristine donjela je divan divan osjećaj povezanosti sa sa svim Ženama i Ženskom snagom u sebi koja nam je svima toliko potrebna u tako važnom trenutku u životu.
Radionica je pomogla i mom suprugu koji je dobio više samopouzdanja i jasnoće kako mi može pomoći tokom poroda.
Definitivno preporuka od srca svim trudnicama.

Default Avatar75
Nina
14.03.2019.

Priprema za porod s Kristinom je divno iskustvo koje mi je pomoglo da kroz zadnji dio trudnoće i porod prođem mirnija, opuštenija, svjesnija i staloženija.
Upoznavanje s "tehničkim" detaljima oko poroda je dio koji je svakako iznimno važan svakoj novoj majci no rad na emocionalnoj razini za promjene i preobrazbu koju porod nosi je najljepši dio rada s Kristinom.
Za mene osobno osobito važna bila je spoznaja i prihvaćanje da porod ne ide baš uvijek prema našim vlastitim planovima i očekivanjima. Upravo mi je rad s Kristinom u zadnjim danima trudnoće donio prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost u svoje tijelo i njegove mogućnosti. Činjenica da sam bila upoznata što mogu očekivati u danima babinja (i fizički i emotivno) pomogla mi je da i kroz početne probleme s dojenjem prođem s uvjerenjem u pozitivan ishod. Također, razmjenu iskustava i razmišljanja s drugim trudnicama tijekom programa pripreme pamtim kao jako lijepo i obogaćujuće iskustvo.

Default Avatar75
Martina
13.03.2019.

Moje iskustvo je bolje od očekivanoga jer sam, s obzirom da mi je ovo bila druga trudnoća, mislila da već sve znam. Već na prvom susretu "Priprema za porod i majčinstvo" postalo mi je jasno da je moja odluka pun pogodak. Informacije i savjeti koje sam dobila od Kristine, doktorice i patronažne sestre, olakšali su mi izbor bolnice i pomogli da pripremim sve što mi je potrebno. Mir, sigurnost i podrška, koje sam dobila, pomogli su mi da porod prođe najbolje moguće, a oporavak, na vlastito iznenađenje, neusporedivo kraće nego prvi put. Poteškoće s kojima sam se susretala tijekom trudnoće (bolovi u kukovima, nesanica..) uspješno sam savladala zahvaljujući Kristini i njenim genijalnim preporukama kojem se stručnjaku obratiti. Još uvijek mi nedostaju "Trbušasti krugovi" na kojima sam se imala priliku družiti a drugim trudnicama, razmjenjivati iskustva te se naposljetku opustiti tehnikama meditacije.
Sve zajedno rezultiralo je da moja trudnoća i porod ostanu u jednom lijepom sjećanju.

Default Avatar75
Maja
13.03.2019.

Uvijek sam zamišljala trudnoću kao divno i bezbrižno razdoblje puno sreće. No, kada sam stvarno ostala trudna, osim beskrajne sreće, u meni se pojavio cijeli niz strahova, panika i crnih misli šta sve može poći krivo.
Radionica Pripreme za porod i majčinstvo mi je stvarno puno pomogla- Kristina i tim suradnika su nam dali puno stručnih i praktičnih savjeta, koje je Kristina nadopunila i meditacijama i vizualizacijama. Jako korisno mi je bilo i dijeljenje iskustva s ostalim trudnicama, polaznicama radionice.
Polako, strahovi su nestali, a ja sam mirna i sigurna dočekala porod i majčinstvo u kojem uživam.
Danas sam majka vesele i sretne curice, koja nam je donijela veliku radost.
Toplo preporučam Kristinine radionice, jedino mi je žao da ju nisam upisala odmah na početku trudnoće kako bi mi bila što bezbrižnija.

Default Avatar75
Maja Laura
13.03.2019.

Ciklus priprema za porod nadmašio je moja očekivanja! Bio mi je jako koristan, kako za ugodnije proživljavanje trudnoće, tako i kao priprema za porod, za dojenje, za brigu o djetetu i sebi kao majci u razdoblju nakon poroda. Dobila sam odgovore na najrazličitija pitanja, preporuke stručnih osoba, mišljenja iz različitih perspektiva, te čula iskustva iz prve ruke. Osim toga, to je bilo vrlo ugodno druženje, s vrijednim poznanstvima, u kojem sam, osim brojnih informacija, dobila puno podrške i razumijevanja. Baš ono što mi je trebalo! Tečaj bih preporučila svakoj trudnici jer joj omogučava da, u današnjoj užurbanoj svakodnevici, proživi trudnoću na osvješten, opušteniji i zdraviji način, i da se dublje poveže sa svojom bebom i samom sobom u “drugom stanju”. Fleksibilnost u sadržaju i rasporedu druženja još je jedna prednost ovog radionica, kao i redovna druženja/vježbe nakon Ciklusa sve do poroda. Uglavnom, odlična voditeljica i program.

Default Avatar75
Lana
13.03.2019.

Kako riječima opisati iskustvo s radionica za koje osjećam duboku zahvalnost Kristini što mi je pomogla u pripremi za divno razdoblje poroda i babinja. Baš kao što i naziv radionica kaže- doživjela sam i opušten porod i opušteno majčinstvo usprkos nekim preprekama na putu. Sve što sam naučila na radionicama, a osobito tehnike disanja i opuštanja, redovito sam primjenjivala tokom trudnoće, za vrijeme boravka u rodilištu, i kada sam s prekrasnim i zdravim sinčićem došla doma. Toliko toga pozitivnog bih mogla napisati o informacijama i iskustvu s radionica, a kao najznačajniju pomoć izdvojila bih... nadam se da ovime ne odajem spoilere :)
- najsvježije i najtočnije informacije o rodilištima koje su mi pomogle da odaberem ono što mi najbolje odgovara
- informacije i pomoć patronažne sestre
- upoznavanje s vrhunskom doktoricom koja nam je pružila mnoštvo savjeta
- kontinuirana potpora i podrška i nakon održanih radionica kroz susrete zajedničkih druženja i meditacija, osobito pred kraj trudnoće kada je podrška bila najpotrebnija
- naučene tehnike disanja, meditacije i vizualizacije koje su me spasile u rodilištu, i prije i poslije operacije, doslovno mogu reći da sam boravak u bolnici promeditirala.
Velika hvala Kristini na svemu!

Default Avatar75
Ksenija
13.03.2019.

Kada sam saznala da sam trudna, uhvatila me panika. Sa svojih 35 godina nisam znala ništa ni o trudnoći ni o porodu. Bilo me strah kako će to moje tijelo izdržati. Bojala sam se nepoznatog. Kada sam čula za Ciklus radionica pripreme za porođaj i majčinstvo, odlučila sam se priključiti, nisam tada znala što mogu očekivati, ali nadala sam se dobiti barem koju informaciju više. Dobila sam puno više od toga. Na Kristininim radionicama naučila sam se opustiti i uživati u trudnoći. Pomogla mi je da se povežem sa bebom i da počnem vjerovati svojem tijelu da će na najbolji mogući način kroz tih devet mjeseci pružiti bebi dom i na kraju mu pomoći da ugleda svjetlo dana. Mir koji su mi radionice pružile je nezamjenjiv, druženje s drugim trudnicama je bilo uvijek u veselom tonu i danas mi nedostaje. Od srca preporučam svima.

Default Avatar75
Kimberly
13.03.2019.

Kristinine radionice bile su mi jako korisna priprema za trudnoću i porod - logistički, fizički i emocionalno. Kao stranac u Hrvatskoj, naučila sam sve što mi je bilo potrebno za planiranje prije poroda i što mogu očekivati u bolnici (što je bilo drugačije nego u SAD-u otkuda dolazim). Imali smo posebne radionice s medicinskom sestrom, ginekologicom i akupunkturistom gdje smo mogli otvoreno postavljati sva pitanja koja su nas zanimala. Kristina nas je naučila različite tehnike disanja, kako se nositi s boli te tehnike vizualizacije i povezanosti s bebom. Ovo je sve bilo vrlo važno prilikom poroda i pomoglo mi nositi se s boli. Moja grupa imala je još 5 žena, bila je mala i intimna pa sam se osjećala ugodno i opušteno. Cijeli tečaj i grupa su bili vrlo prirodna i ugodna okolina, a Kristina mi je dala podršku punu razumijevanja, strpljenja i ljubavi.

Default Avatar75
Ivona
13.03.2019.

Pripreme za porod i babinje bile su za mene jedna od najboljih odluka koje sam donjela u trudnoći. Kao i sve trudnice željela sam biti što spremnija za najdivnije iskustvo do sada u životu ali nisam željela na klasičan tečaj. Osim praktičnih i stručnih savjeta od doktorice i patronažne sestre te savjeta za samu trudnoću, porod i babinje naučila sam od Kristine metode meditacije koje su mi jako pomogle da se još više 'spojim' sa tim malim bićem u sebi. Sama vizualizacija pozitivnog i divnog iskustva poroda je bila uspječna da bolji porod nisam mogla zamisliti. Opet sam samoj sebi dokazala da misli ne možemo izbjeći ali možemo izabrati želimo li misliti o nečemu pozitivno ili negativno. Nekada lakše a nekada teže izabrala sam tu prvu opciju i samoj sebi poklonila prirodan, brz, uspješan porod sa predivnim osobljem uz supruga bez kojeg je sve to bilo nezamislivo. Period babinja bio je uvelike olakšan zbog same pripreme na radionicama. Sada je moj mali princ u 4.mjesecu života i mislim da mu postajem sve bolja mama. Leo je postao moj veliki učitelj kako se veseliti malim stvarima i živjeti u sadašnjem trenutku. Zato svim budućim mamama toplo preporučam da same sebi daruju to divno iskustvo ❤

Default Avatar75
Iva
Iva
13.03.2019.

Porod je vlastito iskustvo! Ne sjećam se više je li to Kristinina rečenica ili sam ju negdje pročitala; nije ni važno; ali meni je bila motiv da mi trudnoća bude najljepši period u životu. I bila je; velikim dijelom zahvaljujući Kristini i curama. Iako sam otpočetka bila opuštena oko trudnoće i poroda, fasciniralo me kako o nečemu što je biološki i društveno posve normalna i dapače poželjna stvar (da imaš djecu jel, a prije toga moraš ostati trudna i roditi) znam toliko malo; ukratko, znala sam da porod užasno boli i da su uvjeti u bolnicama grozni. Ali sve se to zaboravi kad rodiš; kažu. Zašto bi to moralo biti tako? Na radionicu sam se prijavila iz znatiželje i da prikupim informacije, a dobila sam puno, puno više od toga: sigurnost da vjerujem vlastitim instinktima. Svoje iskustvo poroda ne želim zaboraviti; naprotiv, dugo sam ga iščekivala i rado ga se sjetim.

Default Avatar75
Ana
13.03.2019.

Na ciklus pripreme za porod sam krenula jer mi je u mnoštvu savjeta i informacija kojima vas kao trudnicu obasipaju nešto nedostajalo. Kristinine radionice su mi iz više kuteva i raznih disciplina, pomogle pripremiti se kako za iskustvo poroda, tako i onoga što slijedi nakon upoznavanja s našom bebom, na što se često zaboravi pripremajući se za porod. Samim tim i iskustvom opuštanja i povezivanja s bebom na radionicama dobila sam potrebno samopouzdanje da se s činom poroda rodi i majka. Takoder, druženje s drugim trudnicama i zajedničko prolaženje iskustva trudnoće je doprijelo ugodnoj i pozitivnoj atmosferi te stvorilo poznanstva koja sada međusobnim kontaktima olakšavaju prve korake roditeljstva

Avatar
Dasha
14.04.2017.

Trudnički tečaj u Ziviji jedna je od boljih stvari koje sam za sebe napravila u trudnoći.
Po preporuci prijateljice, a u želji da dobijem cjelovitu, a ne samo hladnu, bolničku pripremu za ono što me čeka, prijavila sam se na tečaj i zaista uživala u svemu što smo tamo prolazile.
Dobile smo sve 'tehničke' informacije ali i puno više od toga - podršku, razumijevanje i podsjećanje da i porod, baš kao i trudnoća,mogu biti jednostavno i ispunjavajuće iskustvo bez straha i s minimalno stresa.
Hvala Petra!

Avatar
Mirela
24.12.2016.

Sudjelovala sam na radionici pripreme za porod. Petra je bila divna, djelovala je na mene opuštajuće i ohrabrujuće. Dobivale smo odgovore na sva pitanja koja su na mučila. Bilo mi je puno lakše što nisam sama u svojim brigama i strahovima. Lijepo je što smo i poslije radionice sve cure ostale u kontaktu!

Avatar
Alina
22.12.2016.

Radionica je odlično koncipirana i vrlo korisna. Pomogla mi je da osvijestim i nadiđem svoje strahove u vezi s porodom te da se prisjetim koliko sam zapravo snažna, koliki je blagoslov biti žena i majka! Petra i njezin tim su nam dali mnogo korisnih informacija o porodu i babinju, te tehnike opustanja i vizualizacije, zbog čega sam na kraju na porod išla opuštena i bez straha, s osjećajem dobre pripremljenosti. Sve što sam na radionici saznala, dobro mi je došlo i u osjetljivom razdoblju babinja. Radionica je za svaku preporuku! :-) A izvrsno je i to što smo mi polaznice i nakon radionice ostale u kontaktu i razmjenjujemo iskustva nakon poroda.

Avatar
Ivana
22.12.2016.

S Petrom smo prošle kroz sva pitanja,strahove i nedoumice koje smo imale u vezi trudnoće, poroda ali i perioda nakon poroda koje je često zapostavljeno. Iskreno preporučujem svim budućim mamama kao najbolju psihičku pripremu za porod jer cijelo to iskustvo na radionici mi je izuzetno pomoglo da porod dočekam potpuno bez straha. Ostale smo u kontaktu i nakon radionice i bodrile jedna drugu u preostalom razdoblju iščekivanja i u prvim majčinskim danima i iskustvima i apsolutno naučile primjeniti sve o čemu smo pričale.

Avatar
Ivana
22.12.2016.

Genijalno iskustvo za poslovne žene sa malo vremena - oaza za opuštanje, upoznavanje samih sebe, priprema ne samo za porod već dojenje i majčinstvo, a i na promjene koje donose svi ti novi osjećaji. Hvala Petri i cijelom timu! Također radionica zdrave hrane za bebe je fantastična! 😉

Avatar
Dunja
20.12.2016.

Radionice pripreme za porod pokazale su se kao u potpunosti osnažujuće iskustvo, nakon kojeg sam bila sigurna da će moj porod proći u najboljem redu. I tako je bilo!

Avatar
Matea
20.12.2016.

Petra je našu grupu od nekoliko žena pripremala za porod. Lakše je kada imate potporu i kada shvatite da vas sve muče ista pitanja i strahovi. Ne samo da smo savladale tehnike koje su nam pomogle pri samom porodu, već smo se sve sprijateljile i ostale i dalje u kontaktu. Predivno iskustvo za svaku preporuku...

Default Avatar75
Nina
14.01.2016.

Moje iskustvo sa trudnoćom i porođajem je više nego pozitvno otkad sam otkrila Petru i Zivia studio. Išla sam na jogu,na masažu za trudnice i na radionicu Bezbrižna trudnoća, porođaj i babinje. Bilo mi je super na svemu i iskreno se veselim svojoj idućoj trudnoći, jer ću od početka moći koristiti sva ova "pomagala". Od srca preporučujem sve od ovoga i nadam se da će Vam pomoći kao i meni, jer je opuštanje tijela te prave informacije o porođaju neophodno da najbitnije iskustvo u životu bude što pozitivnije i ljepše.

Default Avatar75
Maja
11.01.2016.

Odlučila sam pripremiti za ovaj porođaj kako bi bio brži i lakši jer mi je prvi porođaj bio traumatično iskustvo a ovaj put sam nosila veliku bebu.

Uz radionicu Bezbrižna trudnoća, porođaj i babinje na kojoj sam saznala puno korisnih informacija koje ne saznate ni kod liječnika ni na trudničkim tečajevima, odlučila sam se i za prenatal masaže i akupunkturu. Na svakom tretmanu akupunkture osjetila sam kako mi se tijelo sve više priprema za porođaj.

Također sam se opskrbila i pripravcima za porođaj i babinje koje mi je Petra pripremila. Muž me je masirao uljima i koristio pokrete za olakšanje trudova koje nas je Petra naučila. Rodila sam brzo i lako, bez epiduralne. Ovaj porođaj mi je bio doista iskustvo kakvo sam željela.

Hvala vam na svemu!

Default Avatar75
Tatjana
09.07.2015.

Oduševljena sam radionicom koja mi je demistificirala mnoge mitove vezane uz trudnoću, porod i brojne promjene kroz koje žene prolaze nakon poroda. Izlaganje doktorice Marton odgovorilo je na sva moja pitanja koja se nikada nisam usudila niti pitati, a značajna su za svaku trudnicu, osobito ako proživljava svoju prvu trudnoću.

Default Avatar75
Ivana
08.07.2015.

Na ovoj radionici dobila sam puno korisnih informacija koje nisam dobila iz literature niti od majke ili sestre, niti od prijateljica koje su rađale. Postoji sva sila informacija o porodu, ali nitko me na ovakav način nije upozorio na važnost babinja niti na eventualne probleme koji vrebaju u tom osjetljivom razdoblju. Budući da je riječ o jednom od zahtjevnijih razdoblja u životu žene kako fizički i imunološki tako i emotivo, duhovno i psihološki, mislim da je potrebno da se svaka žena kvalitetno informira o onome što ju očekuje, a dvije prekrasne žene odlučile su nam posvetiti svoje vrijeme, znanje i iskustvo i odgovoriti nam na sva naša pitanja zbog čega sam im iznimno zahvalna.

Default Avatar75
Martina
20.04.2015.

"Imaš na internetu po tjednima, možeš pratiti kako ti se beba razvija!" - dobila sam savjet na poslu taj dan kad sam saznala da sam trudna. Nisam imala pojma kako se tako nešto fascinantno može pratiti i naravno kada sam stigla kući sjela sam za laptop i na Klokanici počela klikati sve moguće članke o razoju bebe iz tjedna u tjedan. Iako sam imala priliku naučiti o embriologiji iz potpuno drugačijeg kuta, radeći na jednom plesnom projektu, bavim se suvremenim plesom, ovo je bilo potpuno drugačije. Bilo je Stvarno. Raslo je u meni. I tako sam počela "visjeti" na Klokanici. U početku sam si dijagnosticirala mnogo problema: izvanmaterničnu trudnoću, sponatni pobačaj i mnoge druge stvari... Vjerojatno je to bilo tako jer nisam imala nikakvih problema, niti jednu mučninu pa sam tražila probleme tamo gdje ih nema. No, srećom nedoumice su brzo prošle, prvo tromjesječe je proletilo i oboružana temama na internetu te knjigama o odgoju odjednom sam imala puno energije. Još uvijek sam plesala, do negdje petog mjeseca, dani su letili i zaista sam uživala prateći kako trbuh raste, veselila se svakom pregledu i novom ultrazvuku. Muž je bio ponosan jer je doktorica rekla kako imaju isti nos! Mislila si moš mislit kak se to vidi kad je na kraju tako i ispalo.

Tek sam u zadnjim danima trećeg tromjesječja počela razmišljati o samom porodu. "Pa ako su sve te silne žene svijeta TO prošle pa valjda ću i ja!" - rečenica je koja bi se poput lampice upalila svaki puta kad bih pomislila na strah od poroda. Što se više taj dan bližio slala sam pozitivne signale i misli vezane za porod. Znam da sam si govorila "samo ih slušaj(misleći na doktora i babicu) oni znaju više od tebe". I srećom tako je i bilo; prošlo je za pet sati, muž je bio sa mnom zabavljao me i držao za ruku a babica i doktor su bili puni strpljenja - što god su rekli pokušavala sam slijediti njihove upute: diši ovako, diši onako, sad stisni a sad zadrži! Sjećam se kako sam si rekla da ne bih voljela vrištati kao u američkim filmovima i pri samom izgonu sam svom snagom vrisnula i počela se ispričavati doktoru.

Ne znam je li sam imala sreće ali duboko vjerujem da sam takav porod priželjkivala i zasigurno je pridonijelo to što sam u trudnoći vježbala jogu doma i u Zivia studiju u Zagrebu (Petri same pohvale), dugo se šetala i puno plivala. Prenatal joga odlična je jer osim što smiri duh i misli oko poroda zaista pripremi tijelo za sam porod. Ciljane vježbe poput asana za ramena i ruke koje jačaju mišiće kako bi kasnije lakše nosile bebu, asane za opuštanje i omekšavanje kukova i zdjelice te vježbe disanja zasigurno su zaokružile cijelu priču oko lakog poroda.

Međutim, priznajem ono čega se nisam pretjerano bojala jer nisam imala blage veze da će tako izgledati je sve ono kasnije što te čeka: muke s dojenjem, neprospavane noći, sumnja i tjeskoba u prvim danima je li dobro sve radiš….Sada mi se čini kako je sam porod mačji kašalj!!! No, sve su to slatke muke i brzo prođu kad shvatiš da te doma čeka jedno malo bespomoćno biće koje jedino što traži jest puno ljubavi, strpljenja, samopouzdanja i što manje straha oko svega!

Sada ponovno zajedno vježbamo jogu s drugim mamama i bebama i moram priznati to je prava avantura! Neke mame paze kako nebi nagazile iz ratnika 1 ili psa prema dolje starije puzeće bebe koje jurcaju okolo, druge dojenjem usred vježbi pokušavaju smiriti svoje mališane dok ostale u dubokom čučnju dižu svoje bebe-utege. Na kraju smo svi sretni sa dobrim muskufiberom :)

Default Avatar75
Nastasja
02.04.2015.

Meni se osobno ni u prvoj, ni sada u drugoj trudnoći, nije pojavljivao strah od poroda. Nekako sam si složila u glavi da je to dan kada ću napokon vidjeti svoju bebu i radi toga me nema ništa biti strah. Osjetila sam samo neopisiv osjećaj uzbuđenja. A taj osjećaj ima slične simptome straha, kao brzo lupanje srca i neka uznemirenost, ali pomješan s hormonom sreće :)

No, mislim da taj manjak straha mogu pripisati dobroj pripremi. I psihičkoj i fizičkoj. Psihički sam bila dosta informirana da je porod zapravo proces, s time da nisam previše čitala i mučila um lošim i negativnim informacijama. A fizički sam se pripremala na prenatal jogi. A to je bila najbolja odluka koju sam donijela za vrijeme trudnoće. Obje! U prvoj sam krenula dosta kasno, u 7. mjesecu trudnoće, pa sam mislila da neću ništa stići. Nakon drugog sata sam već osjećala olakšanje! U ovoj trudnoći sam krenula već u 3. mjesecu tj. čim sam dobila zeleno svjetlo od doktora. Moja me doula Petra naučila disati, a to je već bilo pola pripreme za porod! Druga polovica je da se riješite straha :) Od srca svim trudnicama preporučam prenatal jogu u Zivia studiju! Ne samo da uz nju naučite pravilno disati, olakšate si tegobe koje dolaze s težinom tijela kako napredujete u trudnoći, tijelo vam prodiše, naučite i sve mogućnosti za koje vam je tijelo sposobno i spremno podnijeti. Ipak smo mi žene čudo po tom pitanju :) Svima preporučam Zivia Studio. Thumbs up! :)

Default Avatar75
Kristina
18.03.2015.

Prenatal joga je najbolja stvar koju sam za sebe mogla napraviti u trudnoći. S obzirom da imam problema s kralježnicom koju sam prije nekoliko godina operirala, bojala sam se kako ću podnijeti trudnoću pa sam pažljivo birala kojim cu se sportom baviti. Čisto slučajno zavrsila sam na jogi kod svoje sadašnje učiteljice Petre koja me odmah primila u grupu nakon sto smo obavile razgovor o mom trenutnom fizičkom stanju i eventualnim problemima. Ja sam se zaljubila u jogu vec na prvom satu.

Nisam bas redovita jer imam i druge obaveze ali jedno sigurno znam a to je da se osjećam fenomenalno i nemam nikakve bolove u leđima!!! Postala sam fleksibilnija i održavamo tonus mišića koji će mi itekako trebati kad se moj anđeo rodi.

Sat se sastoji od vježbi koje su ujedno i pripreme za porod, a meni najdraži dio je kad nas Petra odvede u zemlju snova gdje se totalno opustimo i odemo posjetiti naše bebice da vidimo što rade, te da ih izgrlimo i puno izljubimo.

Velika blagodat odlaska na sate je druženje s drugim trudnicama s kojima djelim iskustva, pitam za savjete, saznajem da su stvari koje mi se događaju normalne i što me sve još čeka, te kao drugo sve su od reda divne osobe koje su totalno pozitivne. Prisutna energija je fenomenalna i totalno me ispunjava – čini me sretnom.

Mogla bih još puno pisati ali jednostavno ću završiti sa time da za mene joga vise nije samo vježba već je postala i način života – što definitivno znači da nastavljam s jogom i nakon poroda.

Default Avatar75
Tea
13.03.2015.

Jogu za trudnice nisam propuštala jer sam se nakon svakog sata poslije nje osjećala poletno i zadovoljno. Svaki sat je bio savršena kombinacija vježbi snage i izdržljivosti, istezanja, postizanja ravnoteže za um i tijelo i opuštanja. Uz to, prije i poslije sata razmjenjivala bi se iskustva s drugim trudnicama s kojim sam u tih devet mjeseci postala i prijateljica.

Joga mi je pomogla da cijelu trudnoću budem mentalno stabilna i tjelesno aktivna, ali i da posljednja faza porođaja bude najkraća moguća. Mislim da je dovoljno reći da sam rodila u subotu, a da sam još u srijedu vježbala jogu, da je za izgon moje curice trebalo svega tri tiskanja, da sam se u cijeloj trudnoći udebljala 12 kg te da mi je mjesec dana nakon poroda ostalo samo tri kilograma više nego što sam imala prije nego što sam zatrudnjela i da sam se nakon tako kratkog vremenskog razdoblja već osjećala fizički spremnom da krenem na redovne satove joge. Sve to zajedno uvelike je doprinijelo mom osjećaju zadovoljstva i sreće u post-porođajnom razdoblju.

Default Avatar75
Kristina
24.02.2015.

Prenatal joga je najbolja stvar koju sam za sebe mogla napraviti u trudnoći. S obzirom da imam problema s kralježnicom koju sam prije nekoliko godina operirala, bojala sam se kako ću podnijeti trudnoću pa sam pažljivo birala kojim cu se sportom baviti. Čisto slučajno zavrsila sam na jogi kod svoje sadašnje učiteljice Petre koja me odmah primila u grupu nakon sto smo obavile razgovor o mom trenutnom fizičkom stanju i eventualnim problemima. Ja sam se zaljubila u jogu vec na prvom satu.

Nisam bas redovita jer imam i druge obaveze ali jedno sigurno znam a to je da se osjećam fenomenalno i nemam nikakve bolove u leđima!!! Postala sam fleksibilnija i održavamo tonus mišića koji će mi itekako trebati kad se moj anđeo rodi.

Sat se sastoji od vježbi koje su ujedno i pripreme za porod, a meni najdraži dio je kad nas Petra odvede u zemlju snova gdje se totalno opustimo i odemo posjetiti naše bebice da vidimo što rade, te da ih izgrlimo i puno izljubimo.

Velika blagodat odlaska na sate je druženje s drugim trudnicama s kojima djelim iskustva, pitam za savjete, saznajem da su stvari koje mi se događaju normalne i što me sve još čeka, te kao drugo sve su od reda divne osobe koje su totalno pozitivne. Prisutna energija je fenomenalna i totalno me ispunjava - čini me sretnom.

Mogla bih još puno pisati ali jednostavno ću završiti sa time da za mene joga vise nije samo vježba već je postala i način života - što definitivno znači da nastavljam s jogom i nakon poroda.

Default Avatar75
Tea
23.02.2015.

Jogu za trudnice nisam propuštala jer sam se nakon svakog sata poslije nje osjećala poletno i zadovoljno. Svaki sat je bio savršena kombinacija vježbi snage i izdržljivosti, istezanja, postizanja ravnoteže za um i tijelo i opuštanja. Uz to, prije i poslije sata razmjenjivala bi se iskustva s drugim trudnicama s kojim sam u tih devet mjeseci postala i prijateljica.

Joga mi je pomogla da cijelu trudnoću budem mentalno stabilna i tjelesno aktivna, ali i da posljednja faza porođaja bude najkraća moguća. Mislim da je dovoljno reći da sam rodila u subotu, a da sam još u srijedu vježbala jogu, da je za izgon moje curice trebalo svega tri tiskanja, da sam se u cijeloj trudnoći udebljala 12 kg te da mi je mjesec dana nakon poroda ostalo samo tri kilograma više nego što sam imala prije nego što sam zatrudnjela i da sam se nakon tako kratkog vremenskog razdoblja već osjećala fizički spremnom da krenem na redovne satove joge. Sve to zajedno uvelike je doprinijelo mom osjećaju zadovoljstva i sreće u post-porođajnom razdoblju.

Default Avatar75
Kristina
20.02.2015.

U 37 tjednu sam, dakle pred porod :) Prvo dijete rodila sam na carski, bez trudova, bez otvaranja, dakle, iako doma imam dijete, o porodu ne znam ništa i bilo me užasno strah kako ću ja to, kako ću prepoznati trudove, kako ću znati tiskati, kako ću roditi?!!.

Prošla sam i u prvoj trudnoći trudničke tečajeve, i sada u drugoj opet, sve faze poroda…no ipak, strah i panika pri samoj pomisli. Preko Klokanice sam saznala za Petru i otišla u Ziviu, prije svega na prenatal jogu jer sam htjela makar to vrijeme porodiljnog iskoristiti za vježbu kada do tada nisam uspjela. Kako je to druženje prošlo odlično i upoznala sam i druge trudnice sa istim strahovima i napadima panike, a neke su išle kod Petre na pripremu za porod, koja izgleda drukčije nego sam zamišljala i fokusirana je više na um i glavu nego na sve ono konkretno što sam o porodu već znala i čula, odlučila sam i ja probati. Par jednostavnih vježbi, osvješćivanja, vizualizacija i misli i stvari postaju drugačije. Dobila sam alate koji će mi pomoći da kada dođe vrijeme poroda ostanem smirena, da znam disati, da znam da moje tijelo zna roditi. Pao mi je ogroman teret sa ramena i osjećam se puno opuštenijom i spremnijom na sve opcije i varijante koje se mogu desiti. Vjerujem da će isto biti i kada porod krene, iako je i ovo vrijeme mira sada u usporedbi sa prijašnjim osjećajima i konstantnom brigom i strahom ogromna stvar za mene i preostale dane do poroda.

Default Avatar75
Martina
18.02.2015.

Za porod sam se pripremala na razne načine i trudnoća mi je prekrasno prošla. Nisam imala nikakvih problema, redovito sam vježbala jogu, zdravo se hranila i tetošila na razne načine. Bila sam informirana i imala sam svoju doulu tako da se porođaja nisam niti najmanje bojala. S doulom Petrom radila sam na jedinome što me mučilo, a to je bilo hoću li moći izdržati porođajnu bol.

Trudovi su počeli u petak oko 20 h, no bili su blagi. Kad mi je oko 3 ujutro ispao cervikalni čep, postali su nešto intenzivniji, ali i dalje je to bila podnošljiva bol. Među njima je bio dosta veliki razmak tako da sam između stigla i odspavati. Kad su postali redovitiji, otprilike svakih 5 min, drugi dan oko 15 h, moj partner Marko i ja uputili smo se u bolnicu. Pregledali su me i vijesti su bile odlične. Bila sam 5 cm otvorena, a cerviks je nestao. Uskoro ćemo u rađaonu, rekli su.

Međutim, premda sam se u rađaoni osjećala ugodno, ponajprije zbog toga što nije bilo drugih rodilja i što je bolničko osoblje bilo vrlo ugodno, trudovi su se usporili i ja se sljedeća dva sata nisam niti najmanje otvorila. Nakon što su mi bez upozorenja prokinuli vodenjak, trudovi su krenuli jedan za drugim i bili su jako bolni. Da li zato što vodenjak nije pukao sam ili bi tako bilo i ovako i onako, nikad neću znati, ali u sljedeća tri sata intenzivnih trudova, ja se i dalje nisam otvorila niti jedan centimetar. Uz mene je cijelo vrijeme bio Marko koji me ohrabrivao i masirao uljem i pomadom koju mu je dala Petra i to mi je jako puno značilo, ali istovremeno sambila svjesna da ga moje glasno zapomaganje u najmanju ruku izbezumljuje i da bi bilo pametnije da sa mnom bude Petra. Oko 20 h bilo mi je jasno da sve skupa predugo traje i da neću imati snage za porod ako se barem malo ne odmorim. Odlučila sam tražiti epiduralnu samo zato što se nisam otvarala i bila sam svjesna da bi proces mogao trajati još satima. Kad se porod događa neometano, mislim da epiduralna nije potrebna (jer je to ipak intervencija koja nerijetko ima i svoje posljedice) i da bol doista nije neizdrživa. Ponavljam, ako ne traje predugo.

I uz epiduralnu osjećala sam trudove, cijelo tijelo treslo se od kombinacije napora, umora, groznice i vrućine. Petra je tada bila moj spas. Masirala me i svojom mirnoćom vodila dalje kroz porod. Ohrabrivala me, nosila mi vode, bila mi fizička i moralna potpora. Kad sam se nakon nekoliko sati otvorila i kad je izgon krenuo, bila sam već toliko iscrpljena da sam mislila da neću imati snage roditi svoju curicu. Ipak, sve se dalje odvilo jako brzo, a zahvaljujući vrhunskoj primalji, izbjegla sam epizotomiju. U trenutku kada je beba izašla, sva bol bila je kao rukom odnesena, a ja sam se osjećala kao da bih sve to mogla iznova. Mislim da je tako samo zahvaljujući potpori koju sam imala. Tako intenzivno tjelesno i emocionalno iskustvo poput poroda, kad imate potporu, u sjećanju ne može ostati kao trauma nego kao nešto sasvim prirodno i zato mislim da niti jedna žena ne bi trebala rađati sama.

Da je doula postojala u prošlosti, možda se o porodu nikada ni ne bi govorilo kao o nečemu strašnom. U nekom idealnom svijetu doula bi bila institucija koju bi pokrivalo zdravstveno osiguranje u svakoj zemlji na svijetu, a ja se nadam da će me Petra pratiti i na svakom sljedećem porodu.

Default Avatar75
Tina
17.02.2015.

Rad s Petrom mi je jako puno pomogao - cijelo vrijeme, predporođajno/porođaj...bila sam kao u transu - prisutna i odsutna i 100% sigurna da ce sve biti ok...to stanje je bilo toliko izraženo da sam u trenucima kad stvari nisu išle 'po mome' i dalje bila neobično smirena i valjda nekako nedodirljiva...sve u svemu - hvala! I vjerujem da je Petrina zasluga to što sam u sobi, nakon poroda, Ivoni koja je ležala u krevetu do mene prvoj ikad dosad rekla da imam 35 godina... i to onako 'k'o iz puške' kao što sam uvijek dotad 'pucala' da imam 29...napokon sam, nakon toliko godina, uz Petrinu pomoć, počela živjeti u sadašnjosti i prihvatila godine koje imam. Hvala!

Default Avatar75
Ivana
14.02.2015.

U 30. sam tjednu trudnoće. Već i za vrijeme planiranja trudnoće imala sam paničan, paralizirajući strah od boli na porodu. Intervencije, poput epidurane nisu me nimalo tješile jer mi je pomisao igle u kralježnici bila jednako grozna. Zapravo mi se jedino carski rez s potpunim uspavljivanjem (na plin) činio podnošljivim. Ta opcija naravno, sve da je i moguća, zbog svih svojih implikacija, nije dolazila u obzir. Čim sam saznala da sam trudna znala sam da si moram pod hitno pomoći i pripremiti se inače na porod idem u strahu i grču, a znala sam da to vodi ka spazmičkim trudovima i tijelu koje ne surađuje u porodu. Najprije sam se opskrbila literaturom gdje sam i saznala za doule, a onda sam sasvim slučajno (odnosno uz Božju providnost) oko 20. tjedna trudnoće stupila u kontakt s Petrom. Od doule sam očekivala samo osobu koja će samnom biti na porodu jer sam htjela izbjeći sve negativne emocije u rađaoni (suprugovo sažaljenje ili strah, majčino "stisni zube sve smo to prošle" i slično). Željela sam da me netko iskusan i neutralan upozorava na to da se opustim, na to da li mi je tijelo, šake, lice u grču, da me netko vodi kroz disanje, pomaže u pronalaženju idealog položaja za prolazak kroz trud i otvaranje i da me masira eteričnim uljima. Nešto poput trenera na važnom turniru J. Međutim, dobila sam puno više nego što sam očekivala. U prvih nekoliko susreta Petra me je suočila s mojim strahovima, iskopali smo davno zakopane uzroke koji kod mene sežu još iz djetinjstva, pomogla mi ojačati samopouzdanje i vjeru u mudrost tijela, pomogla me osloboditi uvjerenja da moram ili mogu izvanjski kontrolirati tijek poroda ili svoje tjelesne reakcije, naučila me prihvatiti svaki mogući ishod ali istodobno vizualizirati porod kakav želim, osnažujući i prirodan, bez intervencija i nikako ne onaj koji "se zaboravi kada dođe beba". Ne želim traumu koju moram zaboraviti. Želim iskustvo koje će me transformirati i osnažiti, pa kakvo god ono bilo.

Sada uživam u trudnoći i unatoč strahopoštovanju koje gajim prema porodu, sada strah više ne dominira mnome. Nastavila sam s prenatalnom jogom kod Petre uz koju osim očitih fizičkih benefita, razvoja snage i fleksibilnosti (s pozamašnim trbuhom uspjela sam si sama nalakirati nokte na nogama:-) ) napredujem i na emocionalnom planu. Učim biti u sebi. Učim disati, opuštati se i biti svjesna. Učim iznutra kontrolirati i upravljati svojim tijelom. Naime, bila sam otvorena jedan centimetar zbog čega sam morala mirovati. Svaki puta na jogi sam snažno i jasno vizualizirala učvršćivanje moje maternice kako bi izdržala teret trudnoće do kraja. Na posljednjem pregledu doktorica mi je u čudu rekla kako se cerviks toliko produžio da se preklopio i na neki način zatvorio, tj. kako ona kaže "dogodilo se nemoguće". Ja vjerujem da sam uvelike utjecala na takav nalaz svojim radom "iznutra" uz veliku pomoć Petre.

Sada se veselim vidjeti što nosi budućnost i štreberski nastavljam s pripremama, kao da idem na Olimpijadu. Smatram da bi svaka žena trebala imati najbolju moguću pripremu za porod. Kako fizičku tako i emocionalnu. Dolazak na porod bez pravilne pripreme po meni je kao izlazak na ispit ili na neko natjecanje bez dobre pripreme. Možeš imati sreće i sve prođe odlično, ali vrlo vjerovano ćeš doživjeti neugodnost. Živimo u vremenu kada smo se malo odmaknuli od prirode i naših prirodnih procesa i kada bi bilo dobro, barem u ovim blaženim trenucima, zagledati se malo u sebe i eventualno ispraviti pokoje pogrešno vjerovanje, pokoju toksičnu uvjetovanost ili iracionalan strah, a sve kako bi našim malenim ljudima koji tek dolaze na ovaj svijet pružili najljepši mogući doček i čisti početak.

Default Avatar75
Maša
14.02.2015.

Prije nego što sam zatrudnjela, bilo me strah kako cu fizički podnijeti trudnoću, kako će moje tijelo reagirati na porod. U trudnoći je taj strah potpuno nestao i svijest o tome da je priroda sve dobro smislila rasla je iz dana u dan, čak su mi i svi ti liječnički pregledi počeli biti naporni i besmisleni. Nakon početne zabrinutosti za razvoj i rast dijeteta kojeg ne vidim, kako se porođaj približavao raslo je i povjerenje da je s dijetetom sve u redu. Međutim uz povjerenje u vlastito tijelo, da ono zna kako roditi počela sam strepiti, ponukana pričama i iskustvima poznanica da će u bolnici za vrijeme poroda netko od osoblja intervenirati suprotno mojoj volji i željama.

S obzirom da sam duboko uvjerena da naše misli kreiraju našu stvarnost odlučila sam okušati hipnozu. I tu ulazi u igru Petra, koja mi je najprije kroz naš prvi razgovor pomogla da osvijestim kako je osjećaj napuštenosti bio leitmotiv mog djetinjstva, ali se često ponavljao i kasnije u životu. Takozvani obrazac. Na našem prvom susretu izvukli smo sve stvari koje su me brinule vezane uz porod i oko njega, moje želje i potrebe tog trenutka...

Nakon tog susreta vidjele smo se još tri puta, prošle smo sve detalje u mom životu koje bi u trenutku jednog tako osjetljivog momenta poput poroda mogli isplivati iz nesvjesnog i negativno utjecati na sam događaj. Između ostalog u jednom tretmanu prošli smo i moje rođenje, događaj koji je mislim za mene bio ključan za otpuštanje negativnosti vezane za strah od poroda. Moje rođenje je moja mama uvijek opisivala kao težak i negativan događaj, gdje se ona loše osjećala i bila u velikom strahu. Za vrijeme tretmana, osjetila sam kako mi odjednom uši gore, kao neka vrućina koja se kroz kralježnicu i vrat popela do ušiju, a istovremeno sam lila i gutala suze. kao da se oslobodila ogromna kolica neke ustajale energije: ljutnje i nemoći zajedno. Ono što je meni bilo najbitinije je da budem okružena osobama koje me podržavaju, da porod proteće brzo i bez komplikacija…da prvi susret s bebom bude u jednoj ugodnoj atmosferi...

Porod je prošao savršeno. Moje tijelo je radilo ono sto treba, porod je bio potpuno prirodan, ta bol čak nije bila bol, opisala bih je više kao nelagodu, kao neophodnu trnsformaciju; kao prelazak iz jednog stanja u drugi… Osjećala sam duboku zahvalnost za čitav tijek događaja, zahvalnost prema osobama koje su bile u mojoj blizini, i one koje su me podržavale izdaleka. Bila sam sretna i uzbuđena.

Još jednom uvjerila sam se da su naše misli i naš stav prema životu ti koji kreiraju našu stvarnost. Neizmjerno sam zahvalna za godine joge na kojima sam naučila svjesno disati, divnom osoblju na Svetom Duhu i Petri koja mi je na našim susretima pomogla da prevaziđem ona nesvjesna kretanja podsvijesti koja nas znaju tako često zeznuti u nekim ključnim životnim trenucima. Ovog puta smo ih pobijedile: Katja i ja, zajedno.

Default Avatar75
Blanka
13.02.2015.

Kada sam prvi put čula za doule nisam imala pojma o čemu to ljudi pričaju niti mi je bilo pojmljivo kako bi me netko mogao razumijeti, a da to nije suprug ili član obitelji. Počela sam se informirati o tome što doule rade i kako mogu pomoći u tom nama najvažnijem trenutku. Tada sam bila u situaciji da sam trebala nekoga uz sebe jer mi je suprug trebao raditi u inozemstvu pa sam odlučila pokušati s doulom. Petrina pomoć i podrška mi je bila od neprocjenjive važnosti.

Već na prvoj kavi sam ju obasula pitanjima ali mi je ona sve strpljivo odgovarala. Kontaktirale smo telefonom u vezi mojih strahova i nedoumica i to u bilo koje doba dana, koji puta i kasno u noći :-) Sve u svemu porod sam dočekala spremna.

Na dan poroda čule smo se telefonom te mi je dala zadnje upute i uputile smo se u bolnicu. Kada su trudovi postali učestaliji i jači, Petra mi je bila velika podrška, od emocionalne potpore i toplih riječi do uputa kako pravilno disati, kada se opustiti i skupiti snage za dalje. Svo vrijeme me držala za ruku i podsjećala me kao disati i da sam svakim trudom bliže svojem malom anđelu te kako će sve biti u redu.

U tim trenucima takve riječi puno znače a i misleći na disanje barem se malo lakše podnose bolovi. Kada sam čitala iskustva drugih žena nisam mislila da je to moguće – ali zaista jest.

Imati takvu osobu kraj sebe kojoj je iskreno stalo do toga da sve prođe u najboljem redu zaista je dragocjeno. Gledajući unatrag na te trenuke iskreno ne znam kako bih to uspjela bez podrške moje drage Petre.

Od srce preporučam svakoj ženi da kraj sebe ima doulu pa makar i suprug bio na porodu. Vjerujte, pomoći će vam da ti trenuci budu zaista dragocjeni i nezaboravni.

upišite vaše iskustvo

Iskustvo možete napisati anonimno. Email adresa služi samo za mogućnost kontakta i neće biti prikazana. Zivia studio Vam se unaprijed zahvaljuje.

53 + 5 =
ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Kamaufova 14, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...