Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Priprema za porod

Priprema za porođajS obzirom na to da je trudnoća posve drukčije stanje, javljaju se mnoge promjene i to ne samo zbog utjecaja hormona nego i zbog toga što smo u to vrijeme intuitivnije, osjetljivije, i suočavamo se s mnogim stvarima s kojima se nismo htjele ili nismo mogle do sada suočiti.

Kako je trudnoća i vrijeme kada postajemo svjesne da više nismo “samo mi”, već da nosimo biće unutar sebe za koje smo odgovorne već i sada, a osobito kad se rodi – uz veselje i radost često se javlja strah i nedoumice –mnogo je pitanja na koja pokušavamo naći odgovor – i često se u toj potrazi još više izbezumimo i prestrašimo, zaboravljamo da je majčinska snaga i mudrost već u nama.

Tada je dobro imati potporu i vodstvo stručne osobe koja nam može olakšati trudnoću, pomoći da razriješimo sve  svoje strepnje i nađemo snagu i mir koji su potrebni za trudnoću, porođaj i roditeljstvo.

Iz tog razloga razvila se metoda pripreme za porođaj koja uspješno trudnicama pomaže da se u trudnoći osnaže, umire, eventualno riješe neke stare, pohranjene traume i strahove te pripreme za porođaj i majčinstvo.

Ako trudnoću prihvatimo kao veliki dar, priliku da upoznamo sebe kao ženu, možemo se doista transformirati u samouvjerenu, smirenu i mudru osobu koja se pomirila sa svojom prošlosti i koja se raduje svojoj sadašnjosti i budućnosti.

Često tek u trudnoći postajemo svjesne svojih slabosti, svojih strahova, ili nam se javi nešto neriješene iz prošlosti, a što zove na suočavanje i rasplet. Naime, ili zbog brzine kojom živimo ili zbog sklonosti da se ne suočavamo s bolnim situacijama – sklone smo “pogurati pod tepih” (a tepih smo zapravo mi – naše tijelo i naš um) sve što nas brine, čini tužnima, ljutima, ogorčenima, razočaranima, uplašenima. Pokušavamo živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Dok ne postanemo trudne.

Priprema za porođajI onda sve ispliva na površinu. To je ključan trenutak. Tada odabiremo hoćemo li se suočiti sa sobom i učiniti sve što je u našoj moći da i sebi i djetetu koje nosimo osiguramo mirnu i svjesnu budućnost, ili ćemo nastaviti živjeti gurajući stvari pod tepih pa se suočavati s bolestima u trudnoći. One mahom nastaju na psihosomatskoj osnovi, kao i komplikacije na porođaju, jer rađamo nespremne i prestrašene, i svako toliko imamo ispade bijesa i tuge, kako tijekom trudnoće, tako i nakon porođaja, kao majke i žene sa svim ostalim ulogama koje pokušavamo vješto uravnotežiti.

Ovisno o željama i potrebama svake trudnice kombiniramo razne usluge. Neke trudnice dolaze samo na prenatalnu jogu gdje učimo pravilno disati, vježbati i koristimo se vizualizacijom. Ti sati odlični su jer omogućuju trudnicama i da se međusobno povežu, dobiju odgovore na sva aktualna pitanja koja trenutno imaju, osnaže svoje tijelo, umire um.

Priprema za porođaj - doulaNeke trudnice pak odluče dolaziti samo na individualnu pripremu ili terapiju gdje konkretno radimo na svemu onome što ih čini nesigurnima – bilo da je to strah od porođajne boli ili neki drugi strah vezan za porođaj, sumnje hoće li biti dobra majka, hoće li moći uskladiti svoje druge uloge s majčinstvom. Dolaze riješiti potisnuta bolna sjećanja na teško djetinjstvo, zlostavljanje ili neke druge traumatične događaje iz svog života…

Neke trudnice odaberu pohađati sate prenatalne joge i grupnu ili individualnu pripremu, a često nas odabiru i za doulu pa smo zajedno kroz trudnoću, porođaj i u prvim danima nakon njega. U svakom slučaju, sretni smo i blagoslovljeni na ovom pozivu jer koliko učimo, pomažemo i oplemenjujemo život ženama i njihovim bebama toliko i one oplemenjuju naše. Svakim danom potvrđuju ono što intuitivno znamo, koliko smo snažne i mudre – ali kad u to odlučimo povjerovati.

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...