Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Doula

Tko je doula?

doulaRiječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači – žena koja služi, a sada se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda; ili koja pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.

Porođajna doula

Porođajna doulaPorođajna doula prati ženu u trudovima i pomaže joj osigurati sigurno i zadovoljavajuće iskustvo. Oslanja se na stručnu obuku, znanje i iskustvo kako bi pružila emocionalnu utjehu, fizičku potporu i, ako je potrebno, komunikaciju s osobljem, kako bi se uvjerila da imate dovoljno informacija za donošenje odluke. Može vama i partneru osigurati drukčiju perspektivu, davati prijedloge za unaprjeđenje trudova i pomoći u opuštanju, masaži, promjeni položaja i ostalim tehnikama olakšavanja trudova. Nezavisna je i sama svoj poslodavac. Doula radi za vas, ne za pružatelja skrbi ili bolnicu.

Prije početka trudova

Sastat će se s vama i partnerom barem jednom prije početka trudova kako biste istražili i raspravili vaše prioritete ili strahove i brige, vaš plan porođaja i plan vaše suradnje te kako biste saznali kako se najlakše nositi s boli i tjeskobom i kako surađivati s partnerom.

Izvijestit će vas kada je nedostupna i biti vam potpora u trudovima. Za to vrijeme može vam ponuditi jednu ili više pričuvnih doula koje, ako želite, možete i upoznati. Možete dogovoriti i druge sastanke i svakako ostati u kontaktu telefonski ili e-mailom.

Za vrijeme trudova

doula za vrijeme trudovaNajbolje je da doulu nazovete čim procijenite da su trudovi počeli, čak i ako je još ne trebate. Može vam odgovoriti na pitanja i sugerirati nešto telefonom. Tada ćete odlučiti treba li odmah doći ili ćete čekati daljnje promjene. Također ćete odlučiti gdje ćete se naći – kod vas, u bolnici ili negdje drugdje. Osim u izvanrednim okolnostima, doula će ostati s vama tijekom trudova i porođaja.

Poslije porođaja

Doula obično ostaje s vama sat ili dva nakon porođaja, sve dok vama bude ugodno, do spremnosti za tiho zajedničko druženje. Može vam pomoći i oko prvog podoja, ako je potrebno.
Stoji vam na raspolaganju za davanje odgovora o porođaju i vašoj bebi i u pravilu se nalazi s vama unutar nekoliko tjedana da vidi kako ste vi i beba, da prođete kroz porođaj i da od vas dobije povratnu informaciju o svojoj usluzi.

Što doula ne radi:
 1. NE izvodi bolničke zadatke poput mjerenja krvnog tlaka, fetalnih otkucaja srca, vaginalnih pregleda itd. S vama je samo da bi osigurala fizički komfor i pružila emocionalnu potporu.
 2. NE donosi odluke za vas. Pomoći će vam da dobijete informacije kako biste mogli donositi odluke te će vas upozoriti ako postoje odstupanja od vašeg plana poroda.
 3. NE razgovora s osobljem u vaše ime. S vama će raspraviti ono što vas brine i predložiti opcije, ali vi i vaš partner razgovarat ćete izravno s osobljem.
Postporođajna doula

Postporođajna doulaPostporođajna doula pruža edukaciju, društvo i beskompromisnu potporu tijekom perioda babinja. Pomaže u skrbi oko novorođenčeta, prilagodbi obitelji, pripremi jela i lakšim kućanskim poslovima. Daje informacije temeljene na relevantnim istraživanjima o prehrani novorođenčeta, emocionalnom i fizičkom oporavku od porođaja, smirivanju djeteta te daje primjerene preporuke kada je to potrebno.

Znanstveni dokazi pokazuju da kvalitetna usluga postporođajne doule može olakšati tranziciju do koje dolazi dolaskom novog člana u obitelj, poboljšati zadovoljstvo roditelja i smanjiti rizik od promjena u ponašanju.

Zašto angažirati doulu?

Brojne znanstvene studije pokazale su da prisutnost doule na porođaju:

 • dovodi do kraćeg trajanja trudova i manje komplikacija
 • smanjuje negativne osjećaje o porođaju
 • smanjuje potrebu za dripom, vakuumom i carskim rezom
 • smanjuje broj zahtjeva za lijekovima protiv boli i epiduralnom anestezijom

doulaIstraživanja su pokazala da se roditelji koji su imali potporu:

 • osjećaju sigurnije i zbrinutije
 • bolje prilagođavaju novim obiteljskim uvjetima
 • imaju više uspjeha u dojenju
 • imaju veće samopouzdanje
 • manje obolijevaju od postporođajne depresije
 • imaju manje slučajeva zlostavljanja

(izvor: www.doula.hr)

 

 

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte na 099/690-3366 ili emailom na donji gumb:

email

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...