Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Fertile body method

Fertile body methodFertile Body Method je spoj hipnoterapije i drugih “body & mind” tehnika koje pomažu identificirati i razriješiti mentalne, emocionalne i tjelesne čimbenike koji utječu na plodnost, te smanjiti negativne učinke neplodnosti.

S obzirom na to da je  čimbenika koji utječu na plodnost mnogo, integrirani pristup koji uključuje fizičke, mentalne i emocionalne komponente, može donijeti znatno bolje rezultate od konvencionlanih kao i pomoći da se lakše nosite s problemima neplodnosti. Danas nažalost nije rijetkost da se značajan utjecaj uma i emocija na plodnost previđa premda je znanost odavno dokazala da naše misli itekako utječu na naše zdravstveno stanje. Osim što je jedan od najučinkovitijih alata koji pomažu umu da bude potpora tijelu u začeću i porođaju, hipnoterapija će pomoći i da se lakše nosite s iskustvom neplodnosti.

Fertile Body Method razvila je klinička hipnoterapeutkinja i stručnjakinja za plodnost Sjanie Hugo Wurlitzer. Petra Brzović je certificirana Fertile Body Method terapeutkinja koja se kontinuirano nastavlja educirati u tom području. Osim što Fertile Body metodu koristi u radu s osobama koje se nose s neplodnosti prakticira je, zajedno s drugim tehnikama, i u radu s trudnicama u pripremi za porođaj i roditeljstvo, kao i u radu s osobama koje imaju razne zdravstvene probleme poput mioma, cista, dismenoreja, amenoreja, endometrioza…

Što je hipnoza?

Hipnoza je duboko opušteno stanje inducirano usmjeravanjem pozornosti na misli, osjećaje, slike, zvukove ili senzacije. Ona je normalno, prirodno stanje koje svatko može postići. Hipnoterapija koristi stanje duboke opuštenosti ne bi li stvorila promjene na nesvjesnoj razini, upotrebljavajući vizualizaciju, sugestije i druge analitičke alate.

Kako Fertile Body metoda pomaže plodnosti?

Problemi s plodnošću mogu nastati kada um i/ili tijelo izgube prirodno stanje ravnoteže. Ta neravnoteža može biti uzrokovana mentalnim, emocionalnim, duhovnim ili fizičkim čimbenicima, koji su međusobno povezani, a istovremeno može biti pod utjecajem unutarnjih i vanjskih čimbenika.

Fertile body metodaFertile Body metoda koristi hipnozu i druge ‘body&mind’ tehnike čija je svrha prepoznati i razriješiti sve što može utjecati na plodnost, kao i osposobiti za lakše nošenje s neplodnošću. S obzirom da je svaka osoba jedinstvena, te da se okolnosti razlikuju, terapija je prilagođena svakoj osobi posebno ne bi li se postigao individualan željeni cilj.

Prirodno začeće

Hipnoterapija je jedno od najučinkovitijih načina za smanjenje stresa i povećanja osjećaja mira i opuštenosti. Uz to, ona pomaže vratiti pouzdanje u sebe i svoje tijelo. Pod hipnozom dobivamo uvid u svoju podsvijesti što nam omogućava da se riješimo onoga što eventualno postoji kao zapreka začeću i roditeljstvu.

Hipnoterapija može pomoći prirodnom začeću tako što umanjuje stres i vraća tijelo u stanje emocionalne, mentalne i fizičke ravnoteže i blagostanja.

IVF, ICSI i druge metode potpomognute oplodnje

Stanje hipnoze također olakšava i poboljšava učinke pozitivne vizualizacije. Ako ste pred početkom asistiranog plodnog ciklusa, hipnoterapija vam može pomoći da se osjećate mentalno, emocionalno i fizčki spremnima. Ona je vrlo moćan način da prevladamo strahove i fobije koje bi mogle utjecati na postupak, poput straha od neuspjeha oplodnje, injekcija ili porođaja…

Istraživanja pokazuju da tehnike relaksacije i vizualizacije za IVF povećavaju učinkovitost postupka, a hipnoza tijekom embrio transfera udvostručuje uspješnost postupka.

Hipnoterapija može pružiti potporu tijekom svakog stadija postupka te ujedno pruža priliku da naučite vrlo jednostavne tehnike koje možete prakticirati sami kao pomoć u nošenju s teškim i izazovnim trenucima.

Razrješavanje čimbenika koji mogu sprečavati začeće (svjestan ili nesvjestan otpor)

 • Strah od trudnoće, porođaja ili roditeljstva (ili osjećaj neadoraslosti)
 • Sukob posao/obitelj
 • Zabrinutost oko odnosa
 • Prošla trauma (primjerice zlostavljanje ili silovanje)
 • Prijašnji pobačaji, smrt bebe ili porođajne traume
 • Prijašnji prekidi trudnoće
 • Strah od smrti
 • Neriješeni odnosi iz djetinjstva
 • Neriješeni odnos prema vlastitoj ženstvenosti/muževnosti

Priprema za začeće

 • Fertile body methodUčiniti potrebne promjene (način života, prehrana, pušenje, konzumacija alkohola, vježbanje…)
 • Vidjeti sebe kao roditelje
 • Poboljšati spolni odnos
 • Poboljšati menstrualno zdravlje ili mobilnost i brojnost spermija

Priprema za postupak potpomognute oplodnje

 • Mentalna, emocionalna i fizička priprema
 • Postizanje osjećaja opuštenosti i kontrole nad situacijom
 • Smanjivanje negativnosti i pretjerane zabrinutosti
 • Prevladavanje strahova
 • Pozitivna vizualizacija
 • Smanjenje nuspojava postupka

Pružanje potpore

 • Učenje tehnika samopomoći kako biste zadržali promjene koje ste postigli
 • Ako zanesete – potpora da iznesete trudnoću do punog termina
 • Potpora ako postupak ne uspije
 • Potpora u donošenju odluka oko roditeljstva

TERAPIJA

Fertile body metoda - žena na terapijiTerapiju možemo podijeliti u šest stadija – nekomu će biti potrebnih svih šest a nekomu će biti dovoljan samo prvi. Duljina terapije ovisi o slučaju – najčešće je potrebno četiri do šest susreta.

CILJ

U prvom dijelu terapije prikupit ću od vas sve potrebne informacije i saznati koje rezultate želite postići. Određivanje ciljeva pomoći će vam da jasno vidite čemu stremite i osigurati da i prepoznati kada ste to postigli. Na osnovu vaših ciljeva određujemo daljnje stadije terapije.

RAVNOTEŽA

Fertile body methodU ovom stadiju pomoći ću vam povratiti ravnotežu ondje gdje je ona u vašem životu potrebna . Ako je potrebno mijenjati način života i/ili vašu okolinu, pomoći ću vam da učinite potrebne promjene. Cilj ovoga stadija jest da poboljšate način na koji se općenito osjećate onako kako je najbolje za vas. Znam da je nositi se s problemima plodnosti vrlo izazovno te ću vam stoga pomoći da vratite osjećaj mira, sigurnosti, snage i da se spremnije i lakše suočite sa svime što prolazite.

RJEŠAVANJE

Kada budete osjećali veći osjećaj blagostanja i uravnoteženosti, radit ćemo na nerješenim čimbenicima koji vas spriječavaju da postanete roditeljima. Hipnoza je vrlo moćan i učinkovit način pomoći kod identifikacije problema i njihova rješavanja.

OSNAŽIVANJE

Vizualizacija je vrlo jednostavan, a ujedno vrlo snažan način da povećate svoju plodnost. Dok ste u stanju hipnoze (duboke opuštenosti), vodit ću vas kroz vizualizacije koje su specifično kreirane da pojačaju vašu plodnost. Naučit ću vas i kako da to sami činite kod kuće.

Vizualizacija se koristi u svrhu povećanja izgleda prirodnog začeća, kao i priprema za postupak potpomognute oplodnje (IVF, IUV, embrio transfera…).

Osim toga, vizualizacija se koristi i kao mentalna priprema za nadolazeće događaje poput porođaja i roditeljstva.

PRIPREMA

Fertile body metodaPriprema će vam pomoći da se osjećate snažnije, mirnije i samopouzdanije. Ovisno o vašem cilju, možda će vam trebati pomoć u pripremi za trudnoću, porođaj i roditeljstvo. Oni koji se pripremaju za postupak potpomognute oplodnje često žele mentalno, emocionalno i fizički se pripremiti za postupak.

POTPORA

Posljednja faza tretmana služi kao potpora u zadržavanju svih promjena koje ste postigli. Kad postoje problemi začeća, emocionalna potpora je ključna. Poduprijet ću vas na vašem putu – ako zatrudnite, ako postupak ne uspije, ako doživite spontani pobačaj ili ako odlučite da nećete imati djece. Što god odlučili – bit ću vam potpora na tom putu.


INFORMACIJE, PITANJA I TERMINI

Za dodatna pitanja ili rezervaciju termina, slobodno nas kontaktirajte klikom na donji gumb.

kontakt

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...