Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English
 • ZIVIA ISKUSTVA
 • ZIVIA ISKUSTVA
 • ZIVIA ISKUSTVA

Iskustva: hipnoterapija

Default Avatar75
Matija
20.04.2018.

Prije otprilike 5 godina, započela je moja borba s kroničnim umorom. Kao profesionalni sportaš bilo je teško prekinuti svoj ugovor i potpisati poraz, a još je teže bilo prekinuti slijediti svoje snove. U to vrijeme sam prvi puta čuo za pojam hipnoterapije, a ujedno sam od prijatelja dobio preporuku da bi to moglo pomoći. Kako sam živio izvan Hrvatske, bilo je teško pronaći osobu od povjerenja. Prije godinu dana bol i umor su bili toliko jaki da sam ipak morao odustati od sporta i potpisati kapitulaciju. Proučavajući rad Dr. Joe-a Dispenze, stigao sam do Petre i na njezinoj web stranici pronašao da se bavi i hipnoterapijom. Nije dugo trebalo da dogovorimo termin.
Iako sam za glavni razlog naveo sitne fobije i znatiželju, u razgovoru s Petrom se ispostavilo da bi i kronični umor mogao biti dobro područje za rad. Počeli smo s meditacijom i opuštanjem, a onda me je Petra povela na jednu od najzanimljivijih avantura života. Putovanje je započelo na mojem sigurnom mjestu, planini kojoj se uvijek rado vraćam prilikom povratka u rodni kraj. Upoznala me je s mojom fobijom, odvela me u faze ranog djetinjstva te kroz komunikaciju sa samim sobom od 6 i od 4 godine, ali i sa samom fobijom dovela do pravih odgovora.
Preko raznih senzacija u tijelu stigli smo i do glavnog izvora umora. Za razliku od fobije koja se nalazila izvan mene, umor se manifestirao kao dio mene. Petra me je zatim povela natrag na planinu gdje smo pokušali odbaciti taj umor. Ispostavilo se da još uvijek nije pravo vrijeme za odbacivanje, jer u mojem ubrzanom načinu života zadnjih godina za umor nije bilo vremena.
Za kraj putovanja, na mojoj planini su mi se pridružili moji prijatelji od 6 i 4 godine. I taman kada sam mislio da je sve gotovo, preko novih pitanja i senzacija u tijelu pojavio sam se u dvorani, na svojoj zadnjoj utakmici karijere. Gledajući sebe na terenu, cijela situacija je postala jako emotivna. Petra me je zatim povela da si priđem, zagrlim se i čestitam na svemu sto smo zajedno prošli. Iako sam bio ponosan na sve sto sam napravio, sportaš u meni nije zaustavljao suze.
Nakon povratka u sadašnji trenutak, povratak kući i cijeli ostatak dana je bio dosta emotivan, ali od sljedećeg jutra sve je nekako postalo drugačije. Iako za neka pitanja još uvijek nemam odgovore, počeo sam puno više uživati u samoj potrazi tih odgovora.
Hvala ti Petra na ovom predivnom i nezaboravnom putovanju! :)

Default Avatar75
Neno
13.01.2018.

Ukoliko već radite na nekom dijelu sebe terapija će vam dati vjetar u leđa i pomoći da napravite korake za koje bi vam samostalno trebalo znatno više napora i vremena.
Ovo je dobar način da dobijete pomoć sa strane ali da posao opet obavite vi sami.

Ukoliko tek krećete u područje rada na sebi terapija će vam zasigurno otkriti dijelove sebe kojih niste bili svjesni ili koje možda samo niste povezivali sa sobom, a koji
definitivno utječu na ono što sada jeste. Ono što je najbolje, otkriti ćete i dijelove sebe koji će vam pomoći da budete i postignete daleko više od onoga što ste sada.
Moje osobno iskustvo s terapijom bi se ukratko moglo opisati riječima "očekuj neočekivano" ali bez straha s obzirom da je Petra tu da pomogne kad stvari postanu previše neočekivane
i kad je potrebno pronaći odgovor na pitanja koja na prvu možda i nemaju smisla. Drago mi je da sam se usudio poći na taj put istraživanja sebe, a Petri hvala na putokazima koji su
mi ubrzali putovanje.

Default Avatar75
Sanela
28.05.2017.

Radionica „Stvorite novo Ja“ je „ono nešto“ za čim sam dugo tragala jer sam osvijestila potrebu za promjenom i radom na sebi ali nisam nalazila način. Puno sam čitala o raznim metodama i tehnikama ali sam tek putem ove radionice konačno shvatila i naučila kojim smjerom želim ići i kako sama mogu napraviti željene promjene u svom životu.
Našla sam put i jako sam zahvalan Petri i njenom načinu rada.
Hipnoterapija je bila jedno dodatno, novo, neopisivo iskustvo i preporučila bi ju svima koji osjećaju da nose neki problem u sebi, a ne znaju kako ga riješiti. Jedino ispravno je da sami sebi možemo pomoći, a Petra je tu da nam pokaže kako i s kojim metodama da dođemo do rješenja.
Sretna sam što si ušla u moj život i pomogla mi da nađem svoj unutarnji mir. 
Hvala ti……

Default Avatar75
Anonimno
25.01.2017.

Za Petru i njen studio dobila sam preporuku preko prijateljice i njene kume, koje su imale samo rijeci pohvale. Pa sam se tako i ja odlucila pokusati napraviti nesto vise kako bi pripremila svoje tijelo za nove zivotne izazove i trudnocu na kojoj radimo vec dvije godine. Za nas medicinski potpomognute oplodnje nisu opcija, stoga okrenuli smo se oboje prirodnim metodama (joga, hrana, antistress planovi, detox,..) nebi li pomogli sebi da dodemo do zeljenih ciljeva.
Ja sam povrh toga trazila i uzroke, te lijecenje, na nekoliko svojih zdravstvenih problema - kao npr. dijagnosticirani cir na zelucu sa samo 26 godina.
S Petrom sam se okusala u hipnoterapiji, prvoga puta u svom zivotu, ne znajuci sto ocekivati, ali s dobro u vidu sto zelim na sebi poraditi i koje probleme rjesiti. Vec prva terapija me odusevila! Tako nesto nisam uopce ocekivala. Pocela je kao obicna no, zavrsila kao regresoterapija, i u samom tom jednom tretmanu oslobodila sam se tereta kojeg sam dugo nosila sa sobom a da ga nisam bila ni svijesna. Izasla sam s tretmana laka k'o perce, vesela i poletna kako se dugo nisam osjecala! Da bi stvar bila smijesnija, zaista sam laksa, kaze vaga pola kile manje :D. Salu na stranu, ja sam oduvijek bila hiperaktivna i visokomotivirana osoba, no vrijeme i zivot, okolnosti i posao shrvali su me bili na sjenu sebe, premorenu i bez motivacije, izmikanu ko krpu. Sada, smijem se sveg srca, i osjecam snagu i radost u sebi kakvu nisam osjecala godinama! Sigurna sam da ce i beba uskoro slijediti :) na kraju krajeva tko bi zatrudnio u onakvom stanju u kakvom sam bila 😀 ovo se cekalo, sad napokon osjecam da mogu stvoriti novi zivot! :)

Hvala ti Petra od srca!! :)))

Avatar
Ana Varga
19.01.2017.

U Zivia studio sam došla po preporuci svoje sestre. Dugo sam slušala kako je Petra super. Kako kada dođeš kod nje, osjećaš neki mir i pozitivnu energiju.
Moji problemi su već postali moja svakodnevica. Kroz dugi niz godina samo su se gomilali. I pokušavala sam ih riješiti, ali uvijek na krivi način. I samo bi se vrtila u krug. Kako je mojoj sestri hipnoterapija pomogla, odlučila sam i ja pokušati. I zaista sam prezadovoljna. Petra mi je pomogla da shvatim i osvijestim koji je zaista uzročnik svih mojih problema. Kroz terapiju mi je olakšala neke stvari i pomogla da se suočim lakše s problemom i njegovim rješavanjem. Za sada sam bila na dvije terapije i možda ću još ići. Ali već samo nakon dvije terapije osjećam veliku promjenu i to na bolje. Prekrasno iskustvo!

Avatar
Marija
17.01.2017.

Nakon gotovo godinu dana pokušavanja ostvarivanja trudnoće, upućeni smo na medicinski potpomognutu oplodnju. Krenuli smo u postupak i sve je trebalo biti u redu. Nakon nesupješnog transfera, doktorica me uputila na psihološku pomoć.
U poliklinici sam dobila Petrin letak. Navečer sam ju nazvala i dogovorile smo susret.
Dolazak k Petri je bio kao melem na ranu. Njezina susretljivost, mirnoća, toplina i osmijeh uistinu su me smirili. Iskustvo hipnoterapije s Petrom bilo je prekrasno, toplo, umirujuće, sigurno.... ponekad se sjetim vizualizacije svojega sigurnoga mjesta – ljeto je, i žito je dozrijelo i ja stojim usred polja okupana suncem i toplinom, laganim povjetarcem, a uz mene su suprug i troje djece! Još nismo uspjeli, nadam se da hoćemo. Zahvaljujući Petri uspješno sam opustila neke svoje fizičke kočnice pomoću vježbi koje mi je pokazala, kao i pshičke, ukazujući mi na to da uvijek postoji rješenje problema i neki drugi put kojim možemo krenuti. Na kraju, željela bih se zahvaliti Petri na pruženoj podršci, brizi u svakom trenutku, prijateljstvu i povjerenju. :-*

Default Avatar75
Dora
03.01.2017.

Petra mi je puno pomogla izljeciti vrlo napornu i kronicnu upalu. Nista od antibiotika nije djelovalo. Svojim jedinstvenim pristupom pomogla mi je spoznati problem iznutra. Vidjeti i zaviriti u sebe. Naucila sam slusati svoje tijelo i potpuno pozitivno gledati na cijeli problem. Odgovori i rezultati dosli su odmah. Ucinak je bio toliko brz i djelotvoran da cu sigurno za svaki buduci problem doci ponovno ovdje. Zaista svima toplo preporucam. Petra je jedna divna i strpljiva osoba koja ce Vam pomoci iskoristiti sve dobro sto nosite u sebi!

Default Avatar75
Glossygirl
03.01.2017.

Došla sam kod Petre u dosta lošem psiho – fizičkom stanju, umorna, iscrpljena, ispijena od trenutnih životnih okolnosti, kronično neispavana….trebala sam nešto, a ni sama nisam znala što, ali znala sam da želim izaći iz tog sivila u koje sam zapala… kroz razgovor, terapiju, a osobito hipnoterapiju, već nakon prvog dolaska primijetila sam veliku promjenu u sebi, počela vraćati osjećaj mira, spokoja, počela bolje spavati.. nakon drugog dolaska i hipnoterapije, osvijestila sam mnoge stvari, promijenila dosadašnje obrasce ponašanja (točnije rečeno mijenjam ih svjesno i dalje) i osjećam se probuđeno, veselo, imam puno više energije, a moji osobni odnosi na svim razinama su se poboljšali i unaprijedili… došla sam kod Petre po toploj preporuci, ali ni sama se nisam nadala ovolikoj promjeni na bolje… hvala puno i vidimo se uskoro…

Default Avatar75
Dora
03.01.2017.

Dosla sam kod Petre sa zdravstvenim problemom. Nakon sto sam popila 5 vrsta antibiotika i sve probala, odlucila sam po toploj preporuci pokusati na ovaj nacin. Samo jedna hipnoterapija pomogla mi je spoznati gdje je problem i kocnica. Samo cu reci da 3 dana nakon prve hipnoterapije svi simptomi su se povukli. Osjetila sam se puno puno bolje. Osim sto mi je pomogla da ozdravim, naucila sam se nositi s time. Potpuno je preusmjerila moju energiju na pozitivno. Sve sto sam naucila zahvaljujuci Petri primjenjujem u svim stresnim situacijama u zivotu. Nikada to necu zaboraviti. Preporucam svima ne samo zbog zdravstvenih problema, vec zbog bilocega sto sami ne mozemo rijesiti. Hvala ti Petra.

Avatar
Nina
03.01.2017.

Iskustvo koje mi je pomijenilo život. Nisam očekivala puno, a dobila sam ono što mi je trebalo. Neki su se rezultati mogli vidjeti odmah, a neki su pridonijeli tome kako sam se postavila i reagirala u teškim situacijama i doveli me do željenog cilja. Petra mi je pomogla da osvijestim što i kako mogu i što mi je činiti. I beskrajno sam joj zahvalna na tome.

Avatar
Dijana
31.12.2016.

Petru sam upoznala na vrlo neobičan način, ali ubrzo je postala dio mog života; upoznala me sa svijetom čakri čime je započeo moj proces rasta i buđenja. Zaokružile smo to sa hipnoterapijom i moj život je poprimio novu notu radosti. S Petrom sam upoznala novo-staru sebe koja je naučila cijeniti život i događaje u njemu. Ljudi odlaze na more i vikende u wellness da se odmore i "napune" baterije a ja sam svoj Wellness pronašla u Zivia studiju s Petrom. Hvala ti od ❤️

Avatar
Marija
24.12.2016.

Najjednostavijim riječima rečeno, hipnoterapija je jedinstveno iskustvo i sasvim sigurno individualni doživljaj s kojim sam se susrela u konfuznom periodu svog života. Moj dolazak je bio spontan, no uvjerena sam da nije bio slučajan. Došla sam manje više nepripremljena, bez velikih očekivanja, znala sam samo da trebam „nešto“. Pun pogodak! Bez obzira na teme zbog kojih sam se na terapiju odlučila, a nisu bile ugodne ni lake, same seanse su vrlo udogno iskustvo. Čovjek nije ni svjestan da se s onim što ga muči, opterećuje i koči ne mora suočavati na mukotrpan i težak način.

Hipnoterapiju ne treba idealizirati niti doživljavati kao čaroban štapić, jer tako nešto ni ne postoji. Ne postoji mjesto, vrijeme ni tehnika koja će nas „ispraviti“. Najdragocjenije što sam na seansama dobila su perspektiva i alati kojima si sama mogu pomoći i olakšati. Seanse je vodila Petra, koja je doista anđeo i blagoslov za svakoga tko se s njom susretne. Svaku terapiju vodila je poptuno prilagođeno meni, mojim potrebama i trenutnom stanju mog uma, srca i duše. Sad kad s vremenskim odmakom o svemu razmišljam ne vidim to baš kao terapiju u osnovnom značenju tog pojma. Pri tom uglavnom mislimo na dijagnozu i propisanu terapiju koja istoj slijedi. Osjećam da je smisao hipnoterapije bio da bolje sagledam mnogo toga u svom životu, razlučim važnije od manje važnog i da se jednostavno opustim. Da mogu kroz sve bez grča u želucu. Da nije bitno što se vani događa dok je unutra mir. Hipnoterapija mi je pomogla da osvijestim ono što sam u sebi znala cijelo vrijeme. Da sam dovoljno snažna i sposobna biti dobro bez obzira na situaciju u kojoj se nađem. Kao da sam prije toga bila u sobi, koja ima izlaz na balkon s pogledom na predivan vrt preko kojeg je navučen zastor, no iz nekog razloga nisam bila svjesna da je jedini razlog što ne vidim vrt činjenica da ne diram zastor. Petra je ta koja mi je ukazala na činjenicu da je zastor tu i da ga samo treba pomaknuti da otvorim pogled i da osvijetlim sobu. Što dalje na tome radim i o tome razmišljam, to sam svjesnija pogleda, divnog vrta koji sad vidim pa i činjenice da taj izlaz ima i kvaku koju samo treba okrenuti da vrt ne bude samo pogled već i iskustvo dodira, mirisa, svježeg zraka i svih ljepota koje nudi. To saznanje nosim sa sobom i nikada ga neću moći procijeniti kroz nekakvu materijalnu vrijednost. Jednostavno je blagoslov i bogatstvo. Petri ću vječno biti zahvalna što me tome naučila i svakome tko se trenutno osjeća izgubljeno, preopterećeno ili mu ponestaje nade bih svakako preporučila dolazak. Hipnoterapija je dar koji sami sebi dajemo, a u Zivia studiju uz Petru ne možete biti u boljim rukama.

Avatar
Maja
24.12.2016.

U Zivia studio sam prvi puta bila 2015.na radionici za aromaterapiju kod beba i djece. Bilo je zanimljivo i poučno. Ako nas je šta zanimalo dodatno, Petra bi nam odgovorila. I poslije radionice, ako sam imala bilo kakvih pitanja ili nedoumica, uvijek sam mogla poslati poruku, i dobila bih odgovora veoma brzo.
Poslije sam isla i na akupunkturu za brzi i lakši porod i bilo je fantasticno. Vjerujem da mi je navedeno pomoglo jer sam rodila za 3 i pol sata. I Petra i doktorica Orešković su brizne i zrače pozitivom.
Zadnje iskustvo je vezano uz hipnoterapiju. Htjela sam rijesiti neke svoje probleme i strahove i odlučila sam otici opet kod Petre.
I naravno da nisam pogriješila.
Nakon samo dvije terapije osjećala sam se bolje. Neki strahovi su nestali, a drugi problemi sa kojima sam se borila su se smanjili ili sam kroz terapiju naučila kako si olakšati.
Ma same pohvale. I velike preporuke. Petra, divna si. ❤️

Avatar
Anonimno
24.12.2016.

Hvala Petri sto mi s hipnoterapijom pomogla da osvjestim neke stvari u svom životu i bezbrižnije krenem dalje.

Avatar
Anonimno
22.12.2016.

Život je pred mene stavio jedan veliki izazov - suočavanje s nemogućnošću ostvarivanja biološkog majčinstva… Ovo iskustvo je za mene emocionalno izuzetno teško i zahtjevno… Međutim, istovremeno predstavlja i veliki izazov s kojim se nije uvijek lako suočiti i koji zahtjeva puno „razgovora sa samom sobom“… Petra je bila velika pomoć na tom mom putu… Petra je prije svega stručna, topla, strpljiva i draga osoba, a ja sam sretna i zahvalna što sam imala priliku raditi s njom. Petru i njezin rad, u mojem slučaju u vidu potpore plodnosti, regresoterapije i hipnoterapija, mogu pohvaliti i toplo preporučiti svakome tko želi, unatoč neželjenim i nepredvidivim izazovima koje je život stavio pred njih, shvatiti da život ipak ima smisla, da je moguće otkriti i prihvatiti i neke druge životne scenarije te u konačnici shvatiti da jesmo sretni…

Default Avatar75
Natasa
15.12.2016.

O hipnoterapiji nisam znala doista nista, ali sam na prvu reagirala pricajuci s kolegicom koja je imala dobra iskustva. Krenula sam u Ziviu kod divne osobe Petre, stvorene za ovaj posao, i drago mi je sto sam prosla ciklus u kojem je bilo i suza i smjeha i pitanja, ali sto je najvaznije novih odgovora. Osobni zivot, svoju proslost i buducnost gledam puno jasnije i znatno sam manje samokriticna. Promijenila sam pogled na svoje tijelo i njegove slabe tocke, povezala uzroke nekih promjena i bolova te uz pomoc Petre usvojila tehnike opustanja koje od tada jako uspjesno i svjesno primjenjujem. Bez straha sam ostala u bolnici nekoliko dana i otisla na operaciju opustenije nego ikada do tada. To naglasavam jer sam cak i kod manjih posjeta bolnicama imala problema, a doktori su mi predstavljali nocnu moru. Hvala Petra!! Definitivno preporucam hipnoterapiju u Zivia studiu❤️

Default Avatar75
Marijana
23.02.2016.

Imala sam stalne upale mjehura i uvijek su mi davali samo antibiotike od kojih sam imala druge nuspojave i tako godinama, kao u začaranom krugu. Osim toga, moje mjesečnice su bile toliko bolne da bih svaki put povraćala, imala proljev i doslovno padala u nesvijest. Kad sam došla kod Petre, jako sam se iznenadila jer je prostor prekrasan, ona je jako stručna, ugodna i popričale smo o svemu što mi se dešava u životu, što me sve muči, koje sve probleme sa zdravljem imam i onda smo tek krenuli u liječenje. Dakle, nebo i zemlja od liječenja do tada! Nakon samo mjesec dana riješila sam se upale mjehura i to prirodnim putem uz pomoć pripravka koji mi je Petra napravila. Hipnoterapija koja se isto koristi me potpuno očarala iako sam se u startu bojala - to je jedno ugodno opušteno stanje nakon čega sam se osjećala neusporedivo bolje - i fizički i na poslu, i u vezi...jedna lijepa inventura :). Prvi put u životu moja mjesečnica je napokon bila kako treba biti - ugodna! Preporučujem Ziviu svima!

Default Avatar75
Vesna
18.01.2016.

Budući da ranije nisam imala iskustva s hipnoterapijom, rad s Petrom je bio iznenađujuće iskustvo. Od toga da je ona prva osoba u životu kojoj sam ispričala neke stvari o sebi koje nisam rekla nikome prije, do toga što me saslušala bez procjenjivanja ili osuđivanja. Smirila me na poseban način i dok smo prolazili kroz terapiju uspjeli smo izvući na površinu neka moja duboko ukorijenjena i ograničavajuća uvjerenja. Kao da smo napravili mini razgovor s mojom dušom kroz koji me je Petra staloženo i brižno vodila te smo dobili odgovore na mnoga pitanja, između ostalog i kako da probudim svoju (uspavanu) ženstvenost. Uz Petrinu podršku uspjela sam osvijestiti svoje blokade koje sam počela uspješno rješavati. Nakon hipnoterapije život mi se promijenio - najprije sam osjetila određeni mir na jednoj dubljoj razini, zatim sam puno lakše i brže uspjela proći kroz utjecaj nezaobilazne blagdanske depresije, počela sam pisati ljubavne pjesme, nestali su određeni problemi na fizičkoj razini, krenula sam na tečaj plesa, a otkrivanje novih stvari koje mogu sama poduzeti i u kojima mogu uživati, postalo je dio moje nove „ja“, koju se radujem upoznati i koja me svaki dan iznova iznenadi.

Default Avatar75
Grozdana
18.10.2015.

Moji problemi su se u meni nakupljali godinama...morala sam potražiti pomoć. Sama si jednostavno nisam znala pomoći.

Hipnoterapija je bio pojam s kojim sam bila slabo upoznata, ali čitajući na Vašoj web stranici, uvidjela sam da Vas moram nazvati, porazgovarati da saznam nešto više o tome.

Svaki put kad bi otišla od Vas, osjećala sam se bolje, bolje sama u sebi. I zadaci koje ste mi zadavali, da bih sama sebi pomogla, puno su mi pomogli. Svaki dan vježbam i afirmiram; vidim i osjećam pomake u sebi i u okolini. Pomalo nestaju blokade koje sama nisam znala maknuti, a rad s Vama mi je pomogao da one nestaju.

Svaka osoba treba znati da ništa ne može nestati "jednim zamahom ruke", zato je potrebno vrijeme, volja, ali najvažnije osoba koja pomaže otkriti gdje je nastao problem i zašto. Za mene je doista puno koliko sam postigla u ovom kratkom vremenu.

Mogu slobodno reći da svaka minuta uloženog vremena za sebe kod Vas je više nego neprocjenjiva.
Hvala Vam na svemu.

Default Avatar75
Ivana
30.03.2015.

Postoji puno raznih savjeta kako ostvariti roditeljstvo. Ali gotovo niti jedan od njih se ne bavi vašim unutarnjim osjećajima i mentalnim stanjem. A to je onaj važan "kotačić" na kojem sam radila zajedno s Petrom. Već na našem prvom razgovoru Petra je postavila tako bitno pitanje gdje sam osvjestila svoj unutarnji izvor problema i frustracija. Iako je bilo emotivno zahtjevno to osvijestiti – danas je taj dio baza mojeg pozitivnog stava o vlastitoj plodnosti. Razgovori s Petrom su ugodni, a vođene meditacije, vizualizacije i hipnoza vrlo opuštajuće. Neke od afirmacija i dalje sama prakticiram. Sigurna sam i pozitivna da sam jako blizu ostvarenju svoje najveće želje. Hvala ti, Petra.

Default Avatar75
Ivana
14.02.2015.

U 30. sam tjednu trudnoće. Već i za vrijeme planiranja trudnoće imala sam paničan, paralizirajući strah od boli na porodu. Intervencije, poput epidurane nisu me nimalo tješile jer mi je pomisao igle u kralježnici bila jednako grozna. Zapravo mi se jedino carski rez s potpunim uspavljivanjem (na plin) činio podnošljivim. Ta opcija naravno, sve da je i moguća, zbog svih svojih implikacija, nije dolazila u obzir. Čim sam saznala da sam trudna znala sam da si moram pod hitno pomoći i pripremiti se inače na porod idem u strahu i grču, a znala sam da to vodi ka spazmičkim trudovima i tijelu koje ne surađuje u porodu. Najprije sam se opskrbila literaturom gdje sam i saznala za doule, a onda sam sasvim slučajno (odnosno uz Božju providnost) oko 20. tjedna trudnoće stupila u kontakt s Petrom. Od doule sam očekivala samo osobu koja će samnom biti na porodu jer sam htjela izbjeći sve negativne emocije u rađaoni (suprugovo sažaljenje ili strah, majčino "stisni zube sve smo to prošle" i slično). Željela sam da me netko iskusan i neutralan upozorava na to da se opustim, na to da li mi je tijelo, šake, lice u grču, da me netko vodi kroz disanje, pomaže u pronalaženju idealog položaja za prolazak kroz trud i otvaranje i da me masira eteričnim uljima. Nešto poput trenera na važnom turniru J. Međutim, dobila sam puno više nego što sam očekivala. U prvih nekoliko susreta Petra me je suočila s mojim strahovima, iskopali smo davno zakopane uzroke koji kod mene sežu još iz djetinjstva, pomogla mi ojačati samopouzdanje i vjeru u mudrost tijela, pomogla me osloboditi uvjerenja da moram ili mogu izvanjski kontrolirati tijek poroda ili svoje tjelesne reakcije, naučila me prihvatiti svaki mogući ishod ali istodobno vizualizirati porod kakav želim, osnažujući i prirodan, bez intervencija i nikako ne onaj koji "se zaboravi kada dođe beba". Ne želim traumu koju moram zaboraviti. Želim iskustvo koje će me transformirati i osnažiti, pa kakvo god ono bilo.

Sada uživam u trudnoći i unatoč strahopoštovanju koje gajim prema porodu, sada strah više ne dominira mnome. Nastavila sam s prenatalnom jogom kod Petre uz koju osim očitih fizičkih benefita, razvoja snage i fleksibilnosti (s pozamašnim trbuhom uspjela sam si sama nalakirati nokte na nogama:-) ) napredujem i na emocionalnom planu. Učim biti u sebi. Učim disati, opuštati se i biti svjesna. Učim iznutra kontrolirati i upravljati svojim tijelom. Naime, bila sam otvorena jedan centimetar zbog čega sam morala mirovati. Svaki puta na jogi sam snažno i jasno vizualizirala učvršćivanje moje maternice kako bi izdržala teret trudnoće do kraja. Na posljednjem pregledu doktorica mi je u čudu rekla kako se cerviks toliko produžio da se preklopio i na neki način zatvorio, tj. kako ona kaže "dogodilo se nemoguće". Ja vjerujem da sam uvelike utjecala na takav nalaz svojim radom "iznutra" uz veliku pomoć Petre.

Sada se veselim vidjeti što nosi budućnost i štreberski nastavljam s pripremama, kao da idem na Olimpijadu. Smatram da bi svaka žena trebala imati najbolju moguću pripremu za porod. Kako fizičku tako i emocionalnu. Dolazak na porod bez pravilne pripreme po meni je kao izlazak na ispit ili na neko natjecanje bez dobre pripreme. Možeš imati sreće i sve prođe odlično, ali vrlo vjerovano ćeš doživjeti neugodnost. Živimo u vremenu kada smo se malo odmaknuli od prirode i naših prirodnih procesa i kada bi bilo dobro, barem u ovim blaženim trenucima, zagledati se malo u sebe i eventualno ispraviti pokoje pogrešno vjerovanje, pokoju toksičnu uvjetovanost ili iracionalan strah, a sve kako bi našim malenim ljudima koji tek dolaze na ovaj svijet pružili najljepši mogući doček i čisti početak.

Default Avatar75
Maša
14.02.2015.

Prije nego što sam zatrudnjela, bilo me strah kako cu fizički podnijeti trudnoću, kako će moje tijelo reagirati na porod. U trudnoći je taj strah potpuno nestao i svijest o tome da je priroda sve dobro smislila rasla je iz dana u dan, čak su mi i svi ti liječnički pregledi počeli biti naporni i besmisleni. Nakon početne zabrinutosti za razvoj i rast dijeteta kojeg ne vidim, kako se porođaj približavao raslo je i povjerenje da je s dijetetom sve u redu. Međutim uz povjerenje u vlastito tijelo, da ono zna kako roditi počela sam strepiti, ponukana pričama i iskustvima poznanica da će u bolnici za vrijeme poroda netko od osoblja intervenirati suprotno mojoj volji i željama.

S obzirom da sam duboko uvjerena da naše misli kreiraju našu stvarnost odlučila sam okušati hipnozu. I tu ulazi u igru Petra, koja mi je najprije kroz naš prvi razgovor pomogla da osvijestim kako je osjećaj napuštenosti bio leitmotiv mog djetinjstva, ali se često ponavljao i kasnije u životu. Takozvani obrazac. Na našem prvom susretu izvukli smo sve stvari koje su me brinule vezane uz porod i oko njega, moje želje i potrebe tog trenutka...

Nakon tog susreta vidjele smo se još tri puta, prošle smo sve detalje u mom životu koje bi u trenutku jednog tako osjetljivog momenta poput poroda mogli isplivati iz nesvjesnog i negativno utjecati na sam događaj. Između ostalog u jednom tretmanu prošli smo i moje rođenje, događaj koji je mislim za mene bio ključan za otpuštanje negativnosti vezane za strah od poroda. Moje rođenje je moja mama uvijek opisivala kao težak i negativan događaj, gdje se ona loše osjećala i bila u velikom strahu. Za vrijeme tretmana, osjetila sam kako mi odjednom uši gore, kao neka vrućina koja se kroz kralježnicu i vrat popela do ušiju, a istovremeno sam lila i gutala suze. kao da se oslobodila ogromna kolica neke ustajale energije: ljutnje i nemoći zajedno. Ono što je meni bilo najbitinije je da budem okružena osobama koje me podržavaju, da porod proteće brzo i bez komplikacija…da prvi susret s bebom bude u jednoj ugodnoj atmosferi...

Porod je prošao savršeno. Moje tijelo je radilo ono sto treba, porod je bio potpuno prirodan, ta bol čak nije bila bol, opisala bih je više kao nelagodu, kao neophodnu trnsformaciju; kao prelazak iz jednog stanja u drugi… Osjećala sam duboku zahvalnost za čitav tijek događaja, zahvalnost prema osobama koje su bile u mojoj blizini, i one koje su me podržavale izdaleka. Bila sam sretna i uzbuđena.

Još jednom uvjerila sam se da su naše misli i naš stav prema životu ti koji kreiraju našu stvarnost. Neizmjerno sam zahvalna za godine joge na kojima sam naučila svjesno disati, divnom osoblju na Svetom Duhu i Petri koja mi je na našim susretima pomogla da prevaziđem ona nesvjesna kretanja podsvijesti koja nas znaju tako često zeznuti u nekim ključnim životnim trenucima. Ovog puta smo ih pobijedile: Katja i ja, zajedno.

upišite vaše iskustvo

Iskustvo možete napisati anonimno. Email adresa služi samo za mogućnost kontakta i neće biti prikazana. Zivia studio Vam se unaprijed zahvaljuje.

79 + 5 =
ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...