Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English
 • ZIVIA ISKUSTVA
 • ZIVIA ISKUSTVA
 • ZIVIA ISKUSTVA

Iskustva: doula

Default Avatar75
Tatjana
09.07.2015.

Oduševljena sam radionicom koja mi je demistificirala mnoge mitove vezane uz trudnoću, porod i brojne promjene kroz koje žene prolaze nakon poroda. Izlaganje doktorice Marton odgovorilo je na sva moja pitanja koja se nikada nisam usudila niti pitati, a značajna su za svaku trudnicu, osobito ako proživljava svoju prvu trudnoću.

Default Avatar75
Ivana
08.07.2015.

Na ovoj radionici dobila sam puno korisnih informacija koje nisam dobila iz literature niti od majke ili sestre, niti od prijateljica koje su rađale. Postoji sva sila informacija o porodu, ali nitko me na ovakav način nije upozorio na važnost babinja niti na eventualne probleme koji vrebaju u tom osjetljivom razdoblju. Budući da je riječ o jednom od zahtjevnijih razdoblja u životu žene kako fizički i imunološki tako i emotivo, duhovno i psihološki, mislim da je potrebno da se svaka žena kvalitetno informira o onome što ju očekuje, a dvije prekrasne žene odlučile su nam posvetiti svoje vrijeme, znanje i iskustvo i odgovoriti nam na sva naša pitanja zbog čega sam im iznimno zahvalna.

Default Avatar75
Melita
10.06.2015.

Petru sam zamolila za savjete u zadnji tren misleći da mi neće trebati doula jer sam treći put trudna... Pomogla mi je puno i brzo, s jasnim i konkretnim savjetima koje sam mogla odmah primjeniti. Slala mi je fotografije joga pozicija viberom da smanjimo što prije bolove u trbuhu i leđima zbog kojih nisam mogla ni spavati ni hodati, napravila mješavinu eteričnih ulja protiv bakterija na koje sam bila pozitivna pred porođaj, učila pravilno disati, uputila liječniku kad je trebalo... i sad mi nastavlja pomagati sa spremnim odgovorima na sve one sitne ali bitne situacije u babinju... o krvarenju, adekvatnim vježbama i mirovanju. Sretna sam da imam tako svestranu i efikasnu doulu i kao treći put mama!

Default Avatar75
Martina
20.04.2015.

"Imaš na internetu po tjednima, možeš pratiti kako ti se beba razvija!" - dobila sam savjet na poslu taj dan kad sam saznala da sam trudna. Nisam imala pojma kako se tako nešto fascinantno može pratiti i naravno kada sam stigla kući sjela sam za laptop i na Klokanici počela klikati sve moguće članke o razoju bebe iz tjedna u tjedan. Iako sam imala priliku naučiti o embriologiji iz potpuno drugačijeg kuta, radeći na jednom plesnom projektu, bavim se suvremenim plesom, ovo je bilo potpuno drugačije. Bilo je Stvarno. Raslo je u meni. I tako sam počela "visjeti" na Klokanici. U početku sam si dijagnosticirala mnogo problema: izvanmaterničnu trudnoću, sponatni pobačaj i mnoge druge stvari... Vjerojatno je to bilo tako jer nisam imala nikakvih problema, niti jednu mučninu pa sam tražila probleme tamo gdje ih nema. No, srećom nedoumice su brzo prošle, prvo tromjesječe je proletilo i oboružana temama na internetu te knjigama o odgoju odjednom sam imala puno energije. Još uvijek sam plesala, do negdje petog mjeseca, dani su letili i zaista sam uživala prateći kako trbuh raste, veselila se svakom pregledu i novom ultrazvuku. Muž je bio ponosan jer je doktorica rekla kako imaju isti nos! Mislila si moš mislit kak se to vidi kad je na kraju tako i ispalo.

Tek sam u zadnjim danima trećeg tromjesječja počela razmišljati o samom porodu. "Pa ako su sve te silne žene svijeta TO prošle pa valjda ću i ja!" - rečenica je koja bi se poput lampice upalila svaki puta kad bih pomislila na strah od poroda. Što se više taj dan bližio slala sam pozitivne signale i misli vezane za porod. Znam da sam si govorila "samo ih slušaj(misleći na doktora i babicu) oni znaju više od tebe". I srećom tako je i bilo; prošlo je za pet sati, muž je bio sa mnom zabavljao me i držao za ruku a babica i doktor su bili puni strpljenja - što god su rekli pokušavala sam slijediti njihove upute: diši ovako, diši onako, sad stisni a sad zadrži! Sjećam se kako sam si rekla da ne bih voljela vrištati kao u američkim filmovima i pri samom izgonu sam svom snagom vrisnula i počela se ispričavati doktoru.

Ne znam je li sam imala sreće ali duboko vjerujem da sam takav porod priželjkivala i zasigurno je pridonijelo to što sam u trudnoći vježbala jogu doma i u Zivia studiju u Zagrebu (Petri same pohvale), dugo se šetala i puno plivala. Prenatal joga odlična je jer osim što smiri duh i misli oko poroda zaista pripremi tijelo za sam porod. Ciljane vježbe poput asana za ramena i ruke koje jačaju mišiće kako bi kasnije lakše nosile bebu, asane za opuštanje i omekšavanje kukova i zdjelice te vježbe disanja zasigurno su zaokružile cijelu priču oko lakog poroda.

Međutim, priznajem ono čega se nisam pretjerano bojala jer nisam imala blage veze da će tako izgledati je sve ono kasnije što te čeka: muke s dojenjem, neprospavane noći, sumnja i tjeskoba u prvim danima je li dobro sve radiš….Sada mi se čini kako je sam porod mačji kašalj!!! No, sve su to slatke muke i brzo prođu kad shvatiš da te doma čeka jedno malo bespomoćno biće koje jedino što traži jest puno ljubavi, strpljenja, samopouzdanja i što manje straha oko svega!

Sada ponovno zajedno vježbamo jogu s drugim mamama i bebama i moram priznati to je prava avantura! Neke mame paze kako nebi nagazile iz ratnika 1 ili psa prema dolje starije puzeće bebe koje jurcaju okolo, druge dojenjem usred vježbi pokušavaju smiriti svoje mališane dok ostale u dubokom čučnju dižu svoje bebe-utege. Na kraju smo svi sretni sa dobrim muskufiberom :)

Default Avatar75
Tea
13.03.2015.

Jogu za trudnice nisam propuštala jer sam se nakon svakog sata poslije nje osjećala poletno i zadovoljno. Svaki sat je bio savršena kombinacija vježbi snage i izdržljivosti, istezanja, postizanja ravnoteže za um i tijelo i opuštanja. Uz to, prije i poslije sata razmjenjivala bi se iskustva s drugim trudnicama s kojim sam u tih devet mjeseci postala i prijateljica.

Joga mi je pomogla da cijelu trudnoću budem mentalno stabilna i tjelesno aktivna, ali i da posljednja faza porođaja bude najkraća moguća. Mislim da je dovoljno reći da sam rodila u subotu, a da sam još u srijedu vježbala jogu, da je za izgon moje curice trebalo svega tri tiskanja, da sam se u cijeloj trudnoći udebljala 12 kg te da mi je mjesec dana nakon poroda ostalo samo tri kilograma više nego što sam imala prije nego što sam zatrudnjela i da sam se nakon tako kratkog vremenskog razdoblja već osjećala fizički spremnom da krenem na redovne satove joge. Sve to zajedno uvelike je doprinijelo mom osjećaju zadovoljstva i sreće u post-porođajnom razdoblju.

Default Avatar75
Blanka
13.02.2015.

Kada sam prvi put čula za doule nisam imala pojma o čemu to ljudi pričaju niti mi je bilo pojmljivo kako bi me netko mogao razumijeti, a da to nije suprug ili član obitelji. Počela sam se informirati o tome što doule rade i kako mogu pomoći u tom nama najvažnijem trenutku. Tada sam bila u situaciji da sam trebala nekoga uz sebe jer mi je suprug trebao raditi u inozemstvu pa sam odlučila pokušati s doulom. Petrina pomoć i podrška mi je bila od neprocjenjive važnosti.

Već na prvoj kavi sam ju obasula pitanjima ali mi je ona sve strpljivo odgovarala. Kontaktirale smo telefonom u vezi mojih strahova i nedoumica i to u bilo koje doba dana, koji puta i kasno u noći :-) Sve u svemu porod sam dočekala spremna.

Na dan poroda čule smo se telefonom te mi je dala zadnje upute i uputile smo se u bolnicu. Kada su trudovi postali učestaliji i jači, Petra mi je bila velika podrška, od emocionalne potpore i toplih riječi do uputa kako pravilno disati, kada se opustiti i skupiti snage za dalje. Svo vrijeme me držala za ruku i podsjećala me kao disati i da sam svakim trudom bliže svojem malom anđelu te kako će sve biti u redu.

U tim trenucima takve riječi puno znače a i misleći na disanje barem se malo lakše podnose bolovi. Kada sam čitala iskustva drugih žena nisam mislila da je to moguće – ali zaista jest.

Imati takvu osobu kraj sebe kojoj je iskreno stalo do toga da sve prođe u najboljem redu zaista je dragocjeno. Gledajući unatrag na te trenuke iskreno ne znam kako bih to uspjela bez podrške moje drage Petre.

Od srce preporučam svakoj ženi da kraj sebe ima doulu pa makar i suprug bio na porodu. Vjerujte, pomoći će vam da ti trenuci budu zaista dragocjeni i nezaboravni.

upišite vaše iskustvo

Iskustvo možete napisati anonimno. Email adresa služi samo za mogućnost kontakta i neće biti prikazana. Zivia studio Vam se unaprijed zahvaljuje.

86 + 2 =
ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...