Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Aromaterapija za djecu

rukePorastom ekološke svijesti počela je jačati težnja za povratkom prirodi i što prirodnijem načinu života. Sve brojnije alergijske reakcije pacijenata na pojedine lijekove kao i sve češća pojava otpornosti uzročnika određenih bolesti na do sada uspješne farmakološke preparate, potaknula je znanstvenike širom svijeta na pomnije istraživanje tradicionalnih holističkih metoda liječenja pri suzbijanju najraznovrsnijih oboljenja.

Rezultati istraživanja pokazali su izvrsnu učinkovitost eteričnih ulja u suzbijanju širenja bakterijskih, gljivičnih, pa čak i virusnih infekcija otpornih na metode konvencionalne medicine. Također, eteričnim uljima možemo olakšati ili čak potpuno ukloniti najraznovrsnije tjelesne i psihičke tegobe, a kombinacijom eteričnih ulja možemo djelovati stimulativno ili umirujuće te na taj način kreirati poželjnu atmosferu u bilo kojem prostoru.

bebe za sliderPrimjena eteričnih ulja vrlo je jednostavna. Možemo ih upotrebljavati u aroma lampama, sprejevima, kompresama, inhalacijama, pomoću njih dezinficirati zrak i predmete ili ih razrijeđena u baznom ulju nanositi na kožu masažom, utrljavanjem ili u kupkama.

Djeca izuzetno rado koriste eterična ulja, uključuju se u njihov odabir i kombiniranje, a znanja o njihovom djelovanju usvajaju brzo, s velikim zanimanjem, radoznalošću i veseljem.

Istraživanja su pokazala da djeca intuitivno odabiru sljedeća ulja: lavanda, mandarina, jela, čajevac, smilje, naranča, bergamot, limun, čempres, geranij, mirta, bor, melisa, metvica, eukaliptus, ravensara i kamilica.


DJELOVANJE ODABRANIH ULJA NA TJELESNOJ RAZINI I NAJČEŠĆE ZDRAVSTVENE TEGOBE U DJECE

Povrede, porezotine, ogrebotine i opekotine
 • aromaterapija djecaUlja koja dezinficiraju, zaustavljaju krvarenje i sprečavaju nastanak modrica i plikova izazvanih lakšim opekotinama: lavanda, kamilica, smilje, čajevac, limun, čempres, geranij i mirta.
 • Ulja koja umanjuju bol: lavanda, smilje, kamilica, bergamot, mirta, melisa, ravensara.
 • Ulja koja ubrzavaju zacjeljivanje rana i regeneraciju tkiva: lavanda, kamilica, smilje, geranij, melisa, limun.
Povišena temperatura

Kombinirajući aroma lampe, komprese i kupke uspješno se smanjuje povišena temperatura, jača imunološki sustav i pomaže djetetu da se osjeća ugodnije.

 • Ulja koja snižavaju temperaturu: lavanda, kamilica, bergamot, melisa, eukaliptus, mirta, metvica, limun.
 • Ulja koja jačaju imunitet: sva ulja, osobito limun, smilje, čajevac, lavanda, kamilica, ravensara, čempres, eukaliptus, bosiljak, melisa.
 • Ulja koja umiruju (primjerice, ako je dijete cendravo): lavanda, kamilica, smilje, ravensara, geranij, mirta, jela, mandarina, bergamot, melisa, čempres, bosiljak.
 • Ulja koja toniziraju: kamilica, smilje, bor, eukaliptus, ravensara, geranij, lavanda, melisa, mandarina.
 • Ulja koja umanjuju bol u mišićima: jela, smilje, lavanda, kamilica, metvica, mirta, eukaliptus, bergamot.
Glavobolje

Glavobolje se uglavnom javljaju kao posljedica drugog problema, bilo da je u pitanju akutno ili kronično oboljenje. Liječenjem osnovnog oboljenja i glavobolja će prestati, no, dok ne utvrdimo uzrok glavobolje, udisanjem, oblozima i nanošenjem eteričnih ulja u baznom ulju na čelo ili područje vrata, u velikoj ćemo mjeri olakšati tegobe djetetu.

 • Umanjuju glavobolju: lavanda, smilje, čajevac, kamilica, bosiljak, limun, metvica.
 • Uspavljuju: kamilica, smilje, ravensara, čempres, lavanda.
Gripe i prehlade

medoPrednost aromterapeutskih priravaka u ovim slučajevima upravo je u primjeni eteričnih ulja koja suzbijanju širenje virusa, a djelotvorna su i u ublažavanju i uklanjanju ostalih neugodnih simptoma poput povišene temperature, osjećaja slabosti, umora, curenja iz nosa, kihanja i kašljanja, a kod gripe i povraćanja, proljeva te boli u mišićima.

Eterična ulja mogu se koristiti u aroma lampama, inhalacijama, sprejevima za dezodoriranje prostora, kupkama, kompresama i razrijeđena u baznim uljima za nanošenje na kožu.

 • Ulja koja imaju protuvirusno djelovanje: limun, ravensara, čajevac, lavanda, geranij, eukaliptus, melisa.
 • Ulja koja olakšavaju iskašaljavanje i izbacivanje sluzi iz dišnih puteva: ravensara, smilje, bergamot, čajevac, mirta, eukaliptus.
 • Ulja koja ublažavaju kašalj: bor, smilje, ravensara, lavanda, jela, mirta, metvica.
 • Ulja koja održavaju dišne puteve prohodnima i olakšavaju disanje: čempres, jela, smilje, mirta, limun, eukaliptus, metvica, čajevac, ravensara.
 • Ulja koja produbljuju disanje i ujednačuju ritam udaha i izdaha: kamilica, smilje, mirta, jela, bor, čempres.
Bakterijske upale grla i gljivične infekcije usne šupljine

Za razliku od virusnih upala grla koje se najčešće razvijaju postupno i polako, bakterijske upale grla razvijaju se u roku svega nekoliko sati, izazivaju visoku temperaturu, oticanje limfnih žlijezda u području vrata i jaku bol u grlu. Curenje iz nosa i kašalj ne moraju se javiti uvijek, no pri pogledu na krajnike uočit ćemo da su uvećani, a cijelo grlo jako crveno i osuto bijelim ili žutim pjegama.

Pomoći će eterična ulja u aroma lampama, razrijeđena u baznim uljima za lokalno nanošenje na kožu u predjelu najbližih limfnih čvorova (vrat i pazuhe). Za stariju djecu možemo napraviti i vodicu za ispiranje usta i grgljanje.

 • Ulja koja snižavaju temperaturu: lavanda, bergamot, kamilica, melisa, eukaliptus, mirta, metvica, limun.
 • Ulja koja jačaju imunitet: sva ulja, osobito limun, smilje, ravensara, čajevac, lavanda, čempres, eukaliptus, bosiljak, melisa.
 • Ulja koja zaustavljaju i sprečavaju razvoj bakterija: čajevac, smilje, lavanda, kamilica, bergamot, eukaliptus.
 • Ulja koja imaju protugljivično djelovanje: čajevac, timijan, lavanda, smilje, limun, geranij.
 • Ulja koja imaju protuupalno djelovanje: bergamot, čajevac, lavanda, kamilica, smilje, eukaliptus, mirta, metvica, limun, melisa.
 • Ulja koja ublažavaju kašalj, olakšavaju iskašljavanje i disanje: čempres, smilje, čajevac, jela, mirta, limun, eukaliptus, metvica, ravensara.
Bol u uhu

Uhobolja može biti vrlo neugodna i bolna a osobito za malu djecu, stoga je važno što prije umanjiti ili ukloniti bol. Brzo i učinkovito ćemo umanjiti uhobolju tako da na komadić vate kapnemo ulja i stavimo tako pripremljenu vatu na otvor zvukovoda (NIKAKO NE GURATI VATU U UNUTRAŠNJOST UHA!). Također, odlično je nanijeti eterična ulja razrijeđena u baznom ulju oko uha, na vrat i limfne čvorove.

 • Ulja koja ublažavaju i uklanjaju bol: lavanda, ravensara, smilje, kamilica, bergamot, čajevac, eukaliptus.
 • Ulja koja djeluju baktericidno: kamilica, čajevac, lavanda, bergamot, eukaliptus, smilje.
 • Ulja koja djeluju antivirusno: ravensara, limun, čajevac, lavanda, geranij, eukaliptus, ravensara, melisa.
Probavne smetnje

Najčešće probavne smetnje kod djece su proljevi, povraćanje i zatvor. Pri otklanjanju probavnih smetnji eteričnim uljima se možemo koristiti u mirisnoj svjetiljci, u kupkama i kompresama te razrijeđenim u baznim uljima za lokalno nanošenje na kožu.

Ukoliko sumnjate na TROVANJE, svakako se ODMAH OBRATITE LIJEČNIKU.

 • Ulja koja pospješuju probavu, jačaju peristaltiku crijeva i pomažu kod opstipacije, nadutosti i grčeva: kamilica, bosiljak, metvica, mandarina, limun, bergamot, lavanda, naranča.
 • Ulja koja zaustavljaju proljev i povraćanje: kamilica, bosiljak, čempres, metvica.
 • Ulja koja reguliraju potrebu za hranom: lavanda, geranij, mirta, melisa, čempres, jela.
 • Ulja koja jačaju apetit: mandarina, naranča, metvica, limun.
Alergije

baby-390555_1280Alergije su bolesti koje izaziva poremećaj imunološkog sustava, a manifestiraju se kao manje ili više burne reakcije na neki antigen (tvar koja uzrokuje alergiju). Mogu zahvatiti bilo koji organ ili organski sustav, no najčešće zahvaćaju kožu, dišne putove i probavni sustav.

U liječenju ovakvih oboljenja važno je točno utvrditi uzročnike alergije (antigen), ukloniti ih, a ako to nismo u mogućnosti barem umanjiti njihovu koncentraciju u djetetovoj sredini ili ih, što je više moguće, izbjegavati.

ALERGIJE DIŠNIH PUTOVA

Kod alergija dišnih putova eteričnim uljima možemo se koristiti u kompresama, za inhalaciju, u aroma lampama te u kupkama za stimulaciju imunološkog sustava.

 • Iritaciju i natečenost sluznice ublažit će ili potpuno ukloniti: kamilica, smilje, geranij, čajevac, melisa, čempres, limun i mirta.
 • Imunološki sustav stimulirat će i ojačati: sva ulja, osobito limun, ravensara, smilje, čajevac, melisa, lavanda, eukaliptus, čempres, bor i geranij.
 • Eliminaciju antigena iz organizma će ubrzati: geranij, bor, naranča, eukaliptus, čempres, smilje
 • Kod bronhalne astme – treba koristiti SUHE inhalacije, u aroma lampama, u umjereno toplim kupkama ili razrijeđene u baznom ulju nanošenjem na kožu prsnog koša i gornjeg dijela leđa.
 • Disanje će produbiti i ritmički ujednačiti: lavanda, ravensara, mirta, jela, bor, eukaliptus, čempres, kamilica, smilje.
 • Grč će ublažiti: lavanda, smilje, čempres, geranij, bergamot, jela, mandarina, kamilica
 • Izbacivanje nakupljene sluzi u dišnim putovima pospješit će: bergamot, mirta, čajevac, eukaliptus, smilje.
KOŽNE ALERGIJE (URTIKARIA, KONTAKTNI DERMATITIS/EKCEM, NEURODERMITIS)

Eterična ulja se nanose na kožu razrijeđena u baznom ulju. Također ih je dobro rabiti i u aroma lampi.

 • Iritaciju kože ublažit će: lavanda, kamilica, smilje, geranij, čajevac, metvica, melisa.
 • Eliminaciju antigena iz organizma ubrzat će: geranij, bor naranča, eukaliptus, čempres, borovica, smilje.
 • Imunološki sustav stimulirat će i ojačati: sva ulja, osobito limun, smilje, ravensara, čajevac, melisa, lavanda, eukaliptus, čempres, bor i geranij.

Način uporabe eteričnih ulja:

 1. nanošenje na kožu razrijeđeno u baznom ulju
 2. kupke (eterična ulja dodana u morsku sol, med, bazno ulje ili slatko vrhnje)
 3. inhalacije (u aroma lampi, na maramici, klasične inhalacije * )

* kod astme ne primjenjivati klasičnu inhalaciju već suhu inhalaciju – na maramicu nakapati eterična ulja


Doziranje eteričnih ulja

Za dojenčad:
 • baby-623417_1920ulje za masažu – u 100 ml baznog ulja dodamo 5 kapi eteričnih ulja
 • lokalno nanošenje na kožu – u 100 ml baznog ulja dodamo 20 kapi eteričnih ulja
 • kupka – u 2 žličice slatkog vrhnja dodamo 2 kapi eteričnih ulja te to dodamo u kadu
 • inhalacije – 1 kap eteričnog ulja dodamo u posudu s vrućom vodom koju stavimo u prostoriju u kojoj se nalazi dijete
 • aroma lampa – 1 kap eteričnog ulja dodamo u vodu
Za djecu od 2 do 7 godina:
 • autumn-165184_1280ulje za masažu – u 100 ml baznog ulja dodamo 10 kapi eteričnih ulja
 • lokalno nanošenje na kožu – u 100 ml baznog ulja dodamo 40 kapi eteričnih ulja
 • kupka – u 2 žličice slatkog vrhnja dodamo 4 kapi eteričnih ulja te to dodamo u kadu
 • inhalacije – 2 kapi eteričnog ulja dodamo u posudu s vrućom vodom koju stavimo u prostoriju u kojoj se nalazi dijete
 • aroma lampa – 2 kapi eteričnog ulja dodamo u vodu
Za djecu stariju od 7 godina:
 • ulje za masažu – u 100 ml baznog ulja dodamo 15 kapi eteričnih ulja
 • lokalno nanošenje na kožu – u 100 ml baznog ulja dodamo 60 kapi eteričnih ulja
 • kupka – u 2 žličice slatkog vrhnja dodamo 6 kapi eteričnih ulja te to dodamo u kadu
 • inhalacije – 3 kapi eteričnog ulja dodamo u posudu s vrućom vodom koju stavimo u prostoriju u kojoj se nalazi dijete
 • aroma lampa – 3 kapi eteričnog ulja dodamo u vodu

Napomena: kod djece, zbog blagog a vrlo učinkovitog djelovanja, radije se koristimo eukaliptusom radiata nego drugim vrstama eukaliptusa.


AROMATEKA WEBSHOP

Više informacija o Aromateka proizvodima i radionicama o aromaterapiji:

aromateka.hr radionice

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Kamaufova 14, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...