Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Aromaterapija za novorođenčad

baby-605588_1920S obzirom da su novorođenčad malena i delikatna bića, njega i skrb o njima treba biti itekako nježna, a opet učinkovita. Eterična ulja pružaju potporu mamama i bebama, kako u svakodnevnoj brizi, tako i u izvanrednim situacijama.

Jedno od najnježnijih, a opet najučinkovitijih načina za svakodnevnu uporabu eteričnih ulja kod novorođečadi je uporaba aroma lampica, difuzora ili posude s vrućom vodom (pazite ako imate i starije dijete da je izvan njegova dohvata), koji omogućuju sporo hlapljenje molekula eteričnih ulja te njihovo cirkuliranje kroz sobu. 1 kap na pola litre vode bit će dovoljna za melene bebe.

Eterična ulja koja se mogu koristiti kod novorođenčadi su: rimska kamilica, njemačka kamilica, lavanda, ravensara, eukaliptus radiata i mirta.

Ako beba nemirno spava upotrijebite njemačku i/ili rimsku kamilicu te lavandu.

Kako biste pročistili zrak u sobi u kojoj beba spava i učinili da soba divno miriše, upotrijebite lavandu koja ima antibiotičko, antiseptično, dezinficijsko i blago antiviralno svojstvo.

Za njegu kože, a osobito kod novorođenčadi koja su rođena nakon termina i čija je koža često jako suha i smežurana, možete napraviti mješavinu ulja s kojom ćete njegovati bebinu kožu. Osim dobrobiti za kožu, sama masaža  lijep je način da uspostavite bliskost sa svojom bebom.


Mješavina za njegu kože novorođenčadi:

ruke i bebina stopala

 • njemačka kamilica 2 kapi
 • lavanda 1 kap
 • 100 ml baznih ulja (badem, lješnjak, jojoba, 10% pšeničnih klica)

Nemojte se iznenaditi zeleno-plavom bojom – to je zbog azulena koji je blagotvoran sastojak njemačke kamilice.

Pelenski osip

Peleski osip česta je i bolna boljka beba. Uz što češće mijenjanje pelena pomognite svojoj bebi tako što ćete u pola litre vode dodati 1 kap lavande i 1 kap njemačke kamilice, promiješati vodu te umočiti čistu gazu ili vatu kojom ćete obrisati bebinu guzu. Kad god je to moguće, izbjegavajte uporabu kemijski parfimiranih dječjih maramica. Potom dobro obrišite guzu, osobito sve pregibe, te nanesite zaštitnu kremu za guzu u koju ste dodali ulje lavande i njemačke kamilice (na dvije žličice kreme dobro umiješajte 1 kap ulja).

Tjemenica

adorable-21998_1920Tjemenica je česta i neopasna pojava kod beba. Najčešće prolazi sama od sebe no, ako je i vašoj bebi koža na glavi ljuskasta, možete pomoći da prije nestane. Odaberite neko hladno prešano bazno biljno ulje (badem, maslina i sl), utrljajte nježno u vlasište, ostavite da se dobro upije (možete za to vrijeme bebi staviti laganu pamučnu kapicu na glavu) te potom iščetkajte. Ako želite možete dodati u 2 žlice baznog ulja 1 kap eukaliptusa radiate i 1 kap lavande.

Pupčana vrpca

Pri porodu, pupčana vrpca biva prerezana i vezana, a ostaje mali batrljak. On će sam otpasti prosječno oko sedmog dana, no to može trajati i dulje. Najbolje je ne petljati puno oko pupka, osim jednostavno paziti da područje oko pupka bude suho i čisto. Za čišćenje će vam liječnik ili patronažna sestra preporučiti sredstva koja možete kupiti u ljekarni, a ako želite možete i sami napraviti antiseptični puder tako da u 25 grama čistog pudera (potražite ga u ljekarnama) dodate 5 kapi eteričnog ulja lavande. Nanosite ga jednom dnevno na područje oko pupka, svaki put s čistom vatom. Osim toga, možete umočiti komadić čiste vate u bočicu ulja lavande, potom odmah u čistu vodu, ocijediti čistim prstima suvišnu tekućinu te vatom prebrisati područje oko pupka dva puta dnevno. Ako se pojavi crvenilo, upala, oticanje ili bilo što što vam izgleda sumnjivo, obavezno pokažite patronažnoj sestri ili liječniku.


Ostali mogući problemi kod novorođenčadi

Ako vaša beba povraća, prekomjerno se znoji, ima povišenu temperaturu ili čestu proljevastu stolicu – ne odgađajte posjet liječniku jer bebe mogu vrlo brzo dehidrirati. Ne zaboravite – s eteričnim uljima manje je uvijek više – osobito kod beba i djece. Poštujte izbor ulja, propisane količine te pazite da ulja nabavljate od provjerenog dobavljača. Kad god ste u nedoumici, potražite savjet stručnog aromaterapeuta koji vam može i napraviti potrebne mješavine za vas i vašu bebu.

I za kraj – mame znaju što je najbolje za njihove bebe – stoga, vjeruje svojoj intuiciji. Ukoliko imate nedoumica oko izbora i korištenja eteričnih ulja za novorođenčad, slobodno nam se javite.


AROMATEKA WEBSHOP

Više informacija o Aromateka proizvodima i radionicama o aromaterapiji:

aromateka.hr radionice

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Kamaufova 14, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...