Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Aromaterapija za žene

ruža za sliderAromaterapija se smatra jednom od najuspješnijih metoda za pomoć kod menstrualnih tegoba, trudnoće i menopauze. Mnoga eterična ulja pomažu regulirati lučenje hormona, opuštaju ili podižu raspoloženje ili su pak korisna za umanjenje napetosti uzrokovane stresom koji često prati simptome.

Eterična ulja kao što su jasmin i ruža općenito imaju osnažujuće djelovanje na reproduktivni sustav žena.

Dva najvažnija ženska hormona su estrogen i progesteron. Oni nastaju u jajnicima u razdoblju od puberteta do menopauze. Stvaraju se ciklički, tako da u prvoj polovici menstruacijskog ciklusa prevladava estrogen, dok u drugoj prevladava progesteron. Njihova je osnovna uloga u poticanju sazrijevanja i omogućavanju normalne funkcije ženskih unutrašnjih i vanjskih spolnih organa i razvoju drugih spolnih obilježja, regulaciji menstruacijskog ciklusa, oplodnje i trudnoće. No, osim toga, s obzirom da se prenose krvlju kroz naš cijeli organizam djeluju, između ostalog, na naše kosti, dojke te izlučivanje tekućine iz organizma.

PREDMENSTRUALNI SINDROM

aromaterapija žene5Predmenstrualni sindrom (PMS) je periodičan poremećaj kojeg karakteriziraju fizička i emocionalna uznemirenost nekoliko dana prije menstruacije. Simptomi PMS-a su zadržavanje tekućine, napuhnutost trbuha, osjetljive grudi, dobitak na težini, zatvor, nesanica, glavobolja i promjene raspoloženja.

Razna eterična ulja i aromaterapeutske tehnike su vrlo uspješne u smanjenju tegoba a nekad i uklanjanju istih, iako se za najveći uspjeh preporuča kombinacija aromaterapije i promjene u prehrani (smanjenje unosa soli, masnoća životinjskog porijekla, rafiniranog šećera, crvenog mesa i mliječnih proizvoda a povećanje unosa hladnoprešanih biljnih ulja i sjemenki) kao i prakticiranje joge, šetnja i plivanje.

Uporaba slatkog komorača, borovice, ružmarina i geranija u masaži i/ili limfnoj drenaži može znatno smanjti zadržavanje tekućine u organizmu. Eterična ulja kao što su muškatna kadulja, slatki komorač, geranij i ruža utječu na proizvodnju hormona te su stoga dragocijena za tretiranje stanja PMS-a. Bergamot, rimska kamilica i ruža ublažavaju stanje depresije i iritiranosti.

Kako bi se PMS uspješno tretirao putem aromaterapije potrebno je svakodnevno koristiti mješavinu od bilo kojih gore navedenih eteričnih ulja u ulju noćurka. Također je izvrno raditi obloge od ricinusova ulja koje je potrebno zagrijati te toplo umasirati u donji dio trbuha, leći i držati topli ručnik preko trbuha 20 minuta svaki dan prije menstruacije.

Važno je da se svaka od nas fokusira na ono što je naglašeno tokom dana pred menstruaciju. Osobitu pažnju posvetite emocijama koje izlaze na površinu i na ono s čime se povezane jer nam one mogu poslužiti kao vodič prema nerješenim stvarima iz prošlosti.

S obzirom da je menstrualni ciklus osjetljiv sustav može upozoriti ženu na njene potrebe i služiti kao sustav za rano upozoravanje važno za njeno cjelokupno zdravlje. Na PMS možete gledati kao na način na koji vam tijelo dostavlja informacije iz vaše podsvijesti a koje ste inače prezaposleni da primjetite.

Period pred menstruaciju je poput povećala koje povećava stvari koje ignoriramo tokom ostalog dijela ciklusa.

Umjesto da na PMS gledate kao na nešto ćega se trebate riješiti radije na njega gledajte kao na signal iz podsvijesti da na nešto trebate obratiti pozornost ili da imate neke potrebe koje nisu zadovoljene.

Ono što možete učiniti je:
 • VODITI DNEVNIK svaki dan tokom ciklusa – s posebnom pažnjom na fizičke simptome, emocije, misli i ponašanje.
 • NAPRAVITI CRTEŽ, KOLAŽ ILI NEKO DRUGO UMJETNIČKO DJELO koje predstavlja vas i vaše vrijeme pred mentruaciju.
 • ODGOVORITI NA SLJEDEĆA PITANJA:
  • Što bih voljela raditi prije mentruacije i tokom menstruacije da ne moram voditi brigu o drugima?
  • S čime se suočavam pred menstruaciju? Što me uznemirava?
  • S čim se suočavam dok krvarim ili sam u bolovima (ako jeste)?
  • Što trebam emocionalno?
  • Kakav je moj odnos prema mom tijelu?
  • Da imam hrabrosti izraziti se, što bih rekla mom nadređenom/suprugu/svekrvi itd?

DISMENOREJA

aromaterapija žene4Dismenoreja je pojam koji označuje grčevite bolove za vrijeme mjesečnice. Uglavnom se radi o bolovima u trbuhu i križima (od blagog do jakog intenziteta), a često se pridružuju glavobolja, povraćanje i proljev. Razlikuju se primarna dismenoreja, koja nastaje s prvom menstruacijom i uglavnom je funkcionalnog karaktera, od sekundarne dismenoreje, koja se javlja kasnije u životu i uglavnom je posljedica neke druge bolesti u zdjelici, a najčešće endometrioze.

Eterična ulja s antispazmolitičnim, emenogognim i analgetičnim djelovanjem kao što su rimska i plava kamilica, čempres, muškatna kadulja, geranij, jasmin, lavanda, paprena metvica i kadulja koriste se u tretiranju dismenoreje.

Promjenom načina prehrane možete ostvariti izvanredno poboljšanje tegoba. Od velike koristi može biti prestanak trošenja mliječnih proizvoda, osobito sladoleda, svježeg sira i jogurta. Točan razlog štetnog djelovanja mliječnih proizvoda na nastanak bolnih mjesečnica nije poznat, pretpostavlja se kako uporaba hormona rasta za goveda, antibiotika ili pesticida u prehrani krava može interferirati s metabolizmom ženskih spolnih hormona. U prilog ovoj pretpostavci idu i zapažanja kako organski proizvedeno mlijeko ne djeluje štetno na tkivo maternice ili grudi.

Kod dismenoreje preporuča se smanjenje unosa rafiniranih ugljikohidrata (keksi, kolači i drugi slatkiši, bijeli šećer, kruh i peciva od bijelog brašna), ograničenje ili potpuni prestanak potrošnje mesa i jaja, izbjegavanje izvora transmasnih kiselina/hidrogeniziranog biljnog ulja kao što su margarin i biljna mast kao i dopuna prehrane s esencijalnim masnim kiselinama (Omega 3 masne kiseline).

Mnogim ženama pomažu i druge metode kao što su masaža, joga, homeopatija, akupunktura ili uporaba ljekovitog bilja.

Psihološki gledano, unutarnji sukob zbog odrastanja općenito, i posebice pojava prvog menstruacijskog krvarenja kao znaka odrastanja u djevojku, upravo su čimbenici povećanog stresa u inače stresnom razdoblju puberteta koji se okrivljuje za nastanak funkcionalne dismenoreje.

Međutim, upravo zbog važne povezanosti uma i tijela, svaka žena, bilo da je djevojka koja je tek nedavno dobila prvu menstruaciju ili već zrela žena, može sama puno učiniti da bi mjesečnice bile manje bolne, a s vremenom i dočekivane s veseljem.

Prvenstveno treba poraditi na prihvaćanju svog tijela, svoje ženstvenosti i seksualnosti. Afirmacije kao što su: ''Volim biti žena. Volim svoje tijelo. Volim svoje cikluse. Moja mjesečnica potvrđuje da sam zdrava i daje mi priliku da budem u kontaktu sa sobom, svojom mudrošću i intuicijom...'' pružaju snažnu potporu procesu učenja prihvaćanja svog tijela, seksualnosti i ženstvenosti.

Terapija koju korisitim u radu sa ženama pruža priliku pronaći uzroke dismenoreji , osobito kad ih žena sama ne može objektivno vidjeti, iscjeliti se na svakoj razini te pomoć u rješavanju unutarnjih konflikata koji mogu biti uzrok bolnim mjesečnicama.

Još jedan izvrstan način na koji se možete sprijateljiti sa svojim tijelom je sljedeći: kad dobijete mjesečnicu odvojite svaki dan barem 20 minuta da se utoplite, stavite topli oblog na trbuh, umirite se, ponavljate neku afirmaciju koju sami odaberete (primjerice neku od gore navedenih) i zamišljate kako se vaša maternica opušta i s lakoćom čisti kroz menstrualnu krv.

Topli oblog napravite na sljedeći način: u hladno prešano biljno ulje, po mogućnosti ulje noćurka ili ricinusa dodajte neka od gore navedenih eteričnih ulja. Na 100 ml baznog ulja dodajte do 100 kapi eteričnih ulja. Tu mješavinu nanesite na trbuh i donji dio leđa te potom stavite termofor ili ručnik umoćen u vruću vodu (kad se ručnih ohladi, potrebno ga je ponovno staviti u vruću vodu, stoga je termofor bolje rješenje). Toplina ručnika ili termofora treba biti koži ugodna.

Mjesečnica nam svaki mjesec daje prilku iznova se roditi, zaista je šteta ne uživati u toj blagodati. Ako trebate moju pomoć i potporu na putu prema bezbolnim mjesečnicama slobodno mi se obratite.

AMENOREJA

aromaterapija ženeAmenoreja prestavlja izostanak mjesečnice u periodu kad je redovna menstruacija normalna pojava. Mnogim ženama će mjesečnica izostati jednom ili dvaput u životu, najčešće uzrokovano emocionalnim stresom no, ako se ciklus nakon toga vrati u normalan ritam nema razloga za brigu. Primarna amenoreja se odnosi na nepostojanje mjesečnice prije osamnaeste godine. Sekundarna amenoreja se odnosi na izostanak mjesečnice više o šest mjeseci u dobi kad su normalni ciklusi već uspostavljeni a prije meopauze te ako osoba nije trudna i ne doji.
Izostanak mjesečnice kod mogih mladih žena je normalna pojava jer može potrajati i nekoliko mjeseci pa čak i godina da se uspostave redoviti ciklusi.

Amenoreja može biti uzrokovana postpartalim krvarenjem ili šokom, cistama na jajnicima, lijekovima, ekstremim gubitkom na težini, izrazito jakom fizičkom aktivosti i teškim stresom. Također, ameoreja je česta nakon prestanka uzimanja kontracepcijske pilule.
Prije ikakvog tretmana amenoreje treba uzeti u obzir moguću trudnoću.

Mješavina eteričnih ulja muškatne kadulje, geranija i ruže u ulju noćurka je izrazito učinkovita kod pojave amenoreje nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula jer pomaže uspostaviti hormonanlu ravotežu.

Druga blagotvorna eterična ulja za tretiraje amenoreje su rimska i njemačka kamilica, slatki komorač, slatki mažuran, španjolska kadulja, ruža i geranij. Potrebno je napraviti ulje za masažu i masirati područje abdomena i donjeg dijela leđa svakodevno u periodu od dva tjedna.

Najveći uzrok sekundarne amenoreje je stres koji uključuje negativne emocije zbog osjećaja podređenosti ili inferiornosti u ulozi žene. Osnovni konflikt je zapravo ne želim biti ili postati žena. U velikom broju slučajeva je prisutna potisnuta srdžba prema majci, ili osjećaj straha zbog potrebe za roditeljskom brigom i zaštitom, odnosno straha od gubitka te zaštite. U simboličkom smislu, amenoreja bi značila pokušaj da se odgodi postajanje potpuno zrelom ženom.

ENDOMETRIOZA

aromaterapija žene3Endometrioza označuje prisustvo endometralnih stanica koje u normalnim uvjetima oblažu unutrašnjost maternice izvan šupljine maternice: na jajnicima, jajovodima, okolnim (mokraćni mjehur, crijevo) ili udaljenim organima (pluća). Kako i raseljene stanice endometrija posjeduju u većoj mjeri estrogenske receptore (40 - 60%), na opisanim lokalizacijama dolazi do imitacije menstruacijskog ciklusa, te krvarenja u vrijeme menstruacije. Kako ova krv nema mogućnost otjecanja dolazi do stvaranja cista (čokoladne ciste), koje pak mogu pucati, iritirati okolno tkivo te dovoditi do nastanka ožiljaka i/ili priraslica u trbuhu. Ako je endometralno tkivo prisutno u jajovodima nerijetko dolazi do neprohodnosti jajovoda.

Endometrioza se češće javlja u nekim obiteljima, uobičajeno u žena između 25 i 49 godina. Genetski potencijal za endometriozu ne mora se očitovati sve dok nije potaknut stilom življenja ili čimbenicima okoliša. Ova bolest obično prestaje s menopauzom, a hormonska nadomjestna terapija može bolest reaktivirati. Postoji nekoliko teorija o nastanku endometrioze, međutim niti jedna ne daje odgovor zbog čega vlastite imunološke stanice ne prepoznaju tkivo na 'stranom' mjestu i ne odstrane endometralne stanice u samom nastanku endometrioze. Raspravljaju se različiti defekti u imunološkom sustavu, ali i utjecaj toksičkih tvari. Endometrioza je u biti dobroćudna bolest, a njena maligna alteracija se veoma rijetko javlja.

Bolest je prisutna u 4 - 10% ginekoloških pacijentica, a ' slučajno' se nalazi i do 60% pacijentica koje se liječe od neplodnosti. Iako bolest može biti prisutna bez simptoma, češće su prisutne tegobe. Tipični simptomi endometrioze su kronična bol u trbuhu, odnosno maloj zdjelici, bolovi prilikom spolnog odnosa, veoma bolne menstruacije, neplodnost, bolno pražnjenje mjehura ili crijeva, pojačana kemijska osjetljivost i/ili ekstenzivne alergije, i povremeno autoimune bolesti kao što su lupus ili thyreoiditis Hashimoto. Liječenje endometrioze je u principu dvojako: konzervativnim putem - hormonska terapija, ili kirurškim putem, odnosno kombinacijom ovih metoda.

Holistička medicina polazi od toga da je endometrioza bolest natjecanja i da se pojavljuje u situacijama kada se ženine emocionalne potrebe natječu s njezinim funkcioniranjem u vanjskom svijetu. Jedan od načina kako će tijelo skrenuti pažnju na problem - sukob između najdubljih emocionalnih potreba i onoga što je žena dužna učiniti, onoga što svijet traži od nje, je nastanak endometrioze.

Jedan od psihoanalitičara Jungove škole naziva endometriozu prinošenjem žrtve u krvi božice, krvave ciste jajnika (endometrioza jajnika) su pri tome žrtva koju žena polaže na oltar svoje slike u vanjskom svijetu. Velika većina žena s endometriozom žive nemilosrdnim tempom u vanjskom svijetu, rijetko se odmaraju i rijetko posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama. Otuda postoji nužnost uvida u emocije i promjene uobičajenih obrazaca ponašanja.

Sve što popravlja funkciju imunološkog sustava od velike je koristi kod endometrioze. Od alternativnih postupaka preporučuju se oblozi od ricinusovog ulja na donji dio trbuha tri puta tjedno u trajanju od jednog sata, promjene u prehrani i uporaba prirodnog progesterona. Kako je endometrioza estrogenski ovisna bolest, estrogen pogoršava njezine simptome. Cilj promjena u prehrani je smanjenje proizvodnje viška estrogena u tijelu. Savjetuje se redovita uporaba fitoestrogena iz soje - tofu, tempeh, miso, prehrana bogata vlaknima kao i visok sadržaj glavičastog povrća u prehrani (kelj, brokuli, kupus, repa), namirnica koje utječu na razinu estrogena. Ppreporuča se povećati unos antioksidativnih vitamina i minerala, kao i vitamina B skupine, te magnezija.

GLJIVIČNA INFEKCIJA

lavender-herb-and-essential-oilGljivična infekcija se danas povezuje s mnogim stanjima od mentalnih poremećaja, oslabljenog imunološkog sustava, netolerancije prema hrani, želućanim problemima i PMS-om. Najčešći uzročnik (90 - 95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se i prirodno u manjoj količini nalazi u našim crijevima. U 2 - 8% uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata.

Pod različitim utjecajima, prije svega kod liječenja antibioticima, u stanjima oslabljene reakcije imunološkog sustava, pri uporabi imunosupresivnih lijekova ili oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije, antiandrogena i kod dijabetesa melitusa, te u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja.

Za tretiranje gljivica koriste se kupke i lokalno nanošenje eteričnih ulja. Ulja koja se koriste trebaju imati antiseptično, anifungalno i imuno-stimulirajuće djelovanje kao što su njemačaka kamilica, geranij, lavanda, limunova trava, petit grain, timijan, mira i čajevac.

Kod vaginalne iritacije osobito su blagotvorne kupke koje se prirede u lavoru na način da se doda 2-3 kapi eteričnog ulja u vodu. Takve kupke se trebaju koristiti dva puta dnevno dokle god su simptomi prisutni.

Vrlo djelotvorno je u ulje kantariona dodati nekoliko kapi eteričnih ulja, u tu mješavinu umočiti tampon te insertirati u rodnicu. Također se umjesto ulja kantariona preporuča i jugurt koji sadrži acidophilus kulturu. Preporuča se prehrana bogata biljnim vlakanima uz izbacivanje rafiniranih šećera i ugljikohidrata kao i ponovno uspostavljanje ravnoteže crijevne flore uz crijevne biokulture (probiotici) kao što su acidofilus (kapsule ili jogurt) ili LGG jogurt.

CISTITIS

countrygirl-349923_1920Infekcije mjehura koje su obično uzrokovane bakterijama, rezultiraju cistitisom – upalom mjehura. Upale bubrega su ozbiljnije i često su posljedica cistitisa. Upale mjehura su mnogo ćešće kod žena nego kod muškaraca zbog blizine mjehura i uretre i vagine.

Često je uzročnik cistitisa bakterija Escherichia coli. Intenzivna seksulana aktivnost može biti okidač za simptome pa se često upala naziva "cistitis medenog mjeseca". Mokrenje prije i nakon odnosa te pranje vodom može smanjiti mogućnost upale. Može se pojaviti i tokom trudnoće jer fetus pritiskom na mjehur spriječava mogućnost da se isprazni do kraja. Često i gljivična upala crijeva može dovesti do cistitisa kao i prevelika kiselost organizma te stres.

Najdragocijenija eterična ulja za tretman cistitisa su bergamot i čajevac, vanjskom aplikacijom u obliku kupki i ispiranja. Vrlo mali postotak eteričnih ulja treba upotrebljavati (0,5-1%) s obzirom da je riječ o sluzinci koja je jako osjetljiva. Ulja treba dodati u toplu vodu i često ispirati otvor uretre.

Mješavinom ulja koja sadrži bergamot, lavandu i njemačku kamilicu treba masirati donji dio abdomena. Sandalovina koja se stoljećima koristi u Indiji kao antiseptik za mokraćne puteve može biti dobra zamjena bergamotu i čajevcu. Ako je u mokraći prisutna krv ili je temperatura visoka obavezno treba kontaktirati doktora medicine jer cistitis brzo može doversti do upale bubrega. U tom slučaju je velika vjerovatnost da su antibiotici neizbježni.

U svakom slučaju preporuča se unos mnogo tekućine te izbjegavanje citrusa koji ćine urin kiselim što potiće razvoj bakterija. Također, mokriti treba svaki put kad se osjeti potreba jer su istraživanja pokazala da zadržavanje urina u mjehuru dulje vrijeme povećava rizik upale.

MENOPAUZA

family-515530_1280Menopauza je specifično razdoblje koje svaka žena prolazi drugačije. Simptomi koji su uobičajeni u menopauzi su obilno znojenje, slabost, glavobolja, otežano disanje, ubzano kucanje srca i depresija. Iako je prosječna dob u kojoj žene ulaze u menopauzu 50 godina, neke žene uđu u menopauzu već u tridesetima ili četrdesetima, dok druge pak imaju menstruaciju i u kasnim pedestima.

Konvencionalna terapija tokom menopauze je hormonalna terapija kako bi se sintetskim putem nadomjestilo lučenje hormona estrogena koje slabi kao prirodan dio procesa menopauze.

S obzirom da svaka žena prolazi menopauzu na drugačiji način, aromaterapeut svakako uzima u obzir njezine simptome dok razmatra koju terapiju odabrati za pojedinu osobu.

Ulja koja su od značajne pomoći tokom menopauze su geranij koji uravnotežuje hormone, ruža koja tonizira maternicu i regulira menstrualni ciklus, te slatki komorač koji je bogat prirodnim biljnim estrogenom. Kamilica, bergamot, ylang ylang, neroli i jasmin imaju umirujuće i antidepresivno djelovanje te su stoga dobar izbor za upotrebu u kupki, masaži ili aroma lampi odnosno elektirčnom raspršivaču.

Ruža i jasmin su izuzetno blagotvorni osobito kad je prisutan osjećaj gubitka ženstvenosti.

Osim toga, svakako je preporučljivo povećati uzimanje vode na dvije do tri litre dnevno, u prehranu uključiti što više cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki, banana, jabuka, propolisa i matične mliječi. Hranu koju bi trebalo izbjegavati su kava, čaj, alkohol, rafinirana hrana te hrana s umjetnim aditivima. Preporučljivo je uzimanje jedne čajne žlićice dnevno ulja noćurka koje će pomoći kod suhoće kože i vagine. Osim toga dobro je uzimati i vitamin E te B kompleks koji pomaže kod bezvoljnosti, slabog pamćenja i oslabljene mentalne učinkovitosti. Od velike važnosti je tjelovježba te izbjagavanje stresa što je više moguće.

U svakom slučaju, najvažniji je pozitivan stav prema menopauzi kao prirodnom i normalnom razdoblju života svake žene, uživanje u dobrobitima koje menopauza nosi kao što je mogućnost dubljeg povezivanja sa sobom i svojom ženstvnošću te poštivanja perioda kad ulazimo u zreliju dob.

Više informacija o aromaterapiji i Aromateka proizvodima možete saznati klikom na donji gumb.

aromateka.hr radionice za žene

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Antunovac 27, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...