Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Domaća granola

Granola ili zapečeni musli

Granola ili zapečeni musli

Još uvijek većina zaposlenih ljudi nema naviku doručkovati prije nego odu na posao. Upravo zbog tog razloga najčešće posegnu za pekarskim proizvodima ili, još gore, popiju kavu za doručak. Mislim da ne trebam napominjati koliki je to stres za organizam svakog dana. Ako ste osoba, poput mene, koja se ujutro malo duže sprema, ponekad ne stignete napraviti brz, ali nutritivno vrijedan obrok. Zato je, kao i u svakoj dobro organiziranoj profesionalnoj kuhinji, najbitnija priprema. Ne trebate biti profesionalac da bi si znali olakšati život. Stoga ću s vama podijeliti jedan meni dragi recept za prethodno pripremljen zdrav i bogat doručak. Domaća granola. Ili kako ju većina vizualno poznaje, műsli. Iako je jedina razlika između granole i műsla što se műsli ne peku i ne slade, ta mala razlika ipak uvelike pojačava okus sastojaka, te kasnije olakšava završnu pripremu. Granola je također u prednosti zbog toga kad ju nakon pečenja ostavite da se ohladi u komadu,  razlomite ju kasnije na željene veličine i tako dobijete na hrskavosti i dinamičnosti samog jela. Ako ste malo veća obitelj slobodno pripremite i veću količinu, jer se ne može pokvariti. Najveća prednost ovog doručka, za razliku od kupovnog, je što vi kontrolirate koliko i koje sladilo ćete koristiti, koje voće ili orašaste plodove ćete umiješati, a pritom uštediti na namirnicama.

Voćno-orašasta granola:
 • 500g cijelih zobenih pahuljica
 • 1 i pol šalica orašastih plodova (bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije)
 • 1 i pol šalica suhog voća (šljive, marelice, brusnice, grožđice, ananas, goji bobice, kokos)
 • 50g lanenih sjemenki
 • 150g kokosovog brašna
 • 1 jušna žlica mljevenog cimeta
 • 1 čajna žlica đumbira u prahu
 • 100 ml maslinovog ulja ili kokosovog maslaca
 • 3 jušne žlice meda ili agavinog sirupa

 

Voće koje je malo veće od ostalog narežite na komadiće, te sve osim njega, maslinovog ulja i meda dobro promiješajte u velikoj posudi. Gramaža voća i orašastih plodova varira po vašoj želji. Ja osobno stavim otprilike šaku od svega. Ako imate mikrovalnu u njoj na jednu minutu možete otopite med u ulju, tako da ga lakše prelijete preko zobenih pahuljica. Sve sastojke osim suhog voća dobro izmješajte, te prebacite na papir za pečenje položen na širokom plehu. Bitno je ravnomjerno rasporediti smjesu. Tako pripremljenu granolu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta. Ostavite ju da se ohladi prije nego ju spremite u zasebnu posudu. Kada se granola ohladila, dodajte potom i suho voće, koje je najbolje dodati na kraju da ne bi zagorilo i postalo gorko.

Ono što ja volim raditi kada mi je raspored gust i užurban, a ne znam hoću li stići doručkovati, granolu stavim u malu plastičnu posudu koja smije ići u mikrovalnu, pomiješam ju s malo malomasnog mlijeka, te zagrijem na 3 minute u mikrovalnoj, taman dok dovršim spremanje. Zaklopim i ponesem sa sobom. Također ju možete koristiti u kombinaciji s jogurtom i svježim sezonskim voćem. a tako pripremljenu nazivamo granola parfait.

Granola parfait - red granole, red jogurta, red voća

Granola parfait – red granole, red jogurta, red voća

Bobičasto voće kao idealan dodatak kada slažete granola parfait

Bobičasto voće kao idealan dodatak kada slažete granolu parfait

Tags: , , , , , , , , ,

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Kamaufova 14, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...