Želite li primati newsletter?

 • Hrvatski
 • English

Integralni krekeri

Integralni krekeri sa sezamom, suncokretovim i bućinim sjemenkama

Integralni krekeri sa sezamom, suncokretovim i bućinim sjemenkama

Kada pomislimo na grickalice, svima je prvo na pameti čips i pojam nezdravoga. Krumpirov čips je zapravo prazan nutrijent prepun masnoće, suvišnih ugljikohidrata i soli, no postoje neke varijante čipseva koji su dobri za nas i mogu zadovoljiti potrebe za grickanjem dok gledamo film. O nekoliko vrsti zdravog čipsa neću sada pisati, ali predstavit ću vam jednako ukusnu grickalicu za subotnje ili svakidašnje druženje s prijateljima, a to je integralni kreker sa sjemenkama. Nekoliko puta sam morala ispeći ove krekere da dođem do savršenih omjera sjemenki, slanoće i hrskavosti, tako da sa sigurnošću mogu reći da je ovo jedan provjereni recept koji iziskuje malo više truda, ali kada napravite ovu količinu, bit će vam dosta za barem 2 tjedna, jer su ova suha peciva dugotrajne valjanosti. Ako izdrže toliko dugo :)


Brašno od slanutka treba stajati sat vremena u toploj vodi

Brašno od slanutka treba stajati sat vremena u toploj vodi

 • 200 g slanutkovog brašna
 • 200 g integralnog pšeničnog brašna od punog zrna
 • 15 g soli
 • 300 g mix sjemenki (200 g sezama, 70 g suncokretovih sjemenki, 30 g bućinih sjemenki)
 • 300 g tople vode
 • 50 g maslinovog ulja
 • brašno po želji za posipanje
Tijesto treba valjati između dvije pobrašnjene prozirne folije

Tijesto treba valjati između dvije pobrašnjene prozirne folije

Prije svega potrebno je ostaviti slanutkovo brašno da stoji u toploj vodi kako bi se zrnca brašna opustila i nabubrila. Izmješajte slanutkovo brašno pjenjačom u posudi sa 300 grama tople vode i maslinovim uljem, te ostavite da tako stoji najmanje sat vremena. Količina vode i maslinovog ulja je namjerno izražena u gramima, tako da vam bude jednostavnije vagati. Zatim smjesu posolimo i dodamo ostatak namirnica, te sve dobro izmiješamo ručnim mikserom s nastavkom za tijesto. Očekujte da će smjesa biti vlažna, ali kompaktna. Što se tiče omjera sjemenki vama je na izbor, no bilo bi dobro da sezamove sjemenke ipak prevladavaju. Smjesu možete ostaviti u hladnjaku na pol sata da se malo stisne. Na drvenoj dasci pripremite valjak, brašno za posipanje ( ja sam i ovaj put koristila integralno brašno), prozirnu foliju i nož za rezanje oblika. Smjesu razdvojite na 3-4 komada, te svaki dio lagano razvaljajte između dvije prozirne folije. Budući da je smjesa netipično mekana, slobodno si pomognite tako da pospete malo brašna i na valjak i po samoj smjesi. Zatim maknite smjesu s folije na pobrašnjenu površinu i izvaljajte ju na što tanje tj. na 2 milimetra debljine. Oblike režite po želji, jer ćete od ostataka moći umjesiti novu kuglu i iskoristiti cijelo tijesto na kraju. Posložite krekere na pleh prekriven papirom za pečenje, te ih tako pripremljene pecite 13-15 minuta na 200º, odnosno kad malo potamne. Pazite da ih ne prepečete, inače će postati gorki, zato je dobro da svoju pećnicu poznajete unaprijed. Količinski tijesta ima za otprilike tri puna pleha. Slobodno krekere posložite što bliže jedan uz drugog.
Sezam bi u ovim krekerima trebao prevladati ostale sjemenke

Sezam bi u ovim krekerima trebao prevladati ostale sjemenke

Idealna zdrava grickalica za nositi sa sobom kao međuobrok

Idealna zdrava grickalica za nositi sa sobom kao međuobrok

Tags: , , , , , , , ,

ZIVIA - holistički centar zdravlja
  • gdje smo:

   Kamaufova 14, Zagreb
   Tel: 099/690-3366
   Pon – Pet: 09:00 – 21:00
   Vikendom: prema dogovoru

   Molimo da nas za sve upite prvo kontaktirate telefonom ili mailom jer zbog specifičnosti rada ne možemo prekidati terapije ili satove. Hvala vam na razumijevanju.

   zivia na mreži:

  • brzi kontakt:

   Please wait...